Studiu NordPass
Anul acesta, cercetarea cuprinde 50 de țări diferite, principalele parole în funcție de sex, precum și o imagine globală.
În România, cea mai utilizată parolă a fost 123456, potrivit studiului realizat de NordPass în 2021. Mai mult, aceasta a fost prima parolă în 43 de țări din 50 analizate, fiind, de asemenea, cea mai utilizată la nivel mondial.
Primele 20 cele mai comune parole din România au fost:
- 123456
- 123456789
- 12345
- parola
- 12345678
- steaua
- alexandru
- andrei
- andreea
- alexandra
- 1234567890
- 1234567
- qwerty
- teiubesc
- dinamo
- cristina
- madalina
- password
- catalin
- marius
Anul acesta, NordPass a publicat o analiză ce cuprinde nu doar primele 200 de parole la nivel mondial, ci și primele 200 de parole din 50 de țări diferite. În plus, cititorii pot explora și cele mai frecvente parole între diferitele sexe din toate țările studiate.
Iată studiul complet: https://nordpass.com/most-common-passwords-list/
Tendințe și diferențe între țări și sexe
Per total, lista de parole românești a avut tendințe similare cu cele ale multor țări.
1. Combinațiile numerice ușoare, cum ar fi ,,123456″, sunt populare peste tot în lume. De fapt, ,,123456″ a fost cea mai populară parolă în 43 din cele 50 de țări analizate, dar totuși, principalele parole de top din celelalte șapte țări nu au diferit foarte mult. În India, parola de top a fost cuvântul ,,parolă”, Indonezia — ,,12345”, Japonia — ,,parolă”, Portugalia — ,,12345”, Spania — ,,12345”, Thailanda — ,,12345”, Ucraina — ,,qwerty”.
2. Cuvintele legate de cuvântul „parolă” erau și ele foarte populare, de exemplu „parola”, „parola123”, „parolamea” și așa mai departe.
3. Fotbalul a avut o mare influență în top-ul 200 românesc, cu parole precum „dinamo”, „steaua”, „fotbal” și altele.
4. Cuvinte iubitoare și pozitive, cum ar fi „teiubesc”, „iubire”, „iloveyou” și așa mai departe.
5. Numele au fost, de asemenea, foarte populare în aceste liste, în fiecare țară. Unele din cele mai populare nume din România au fost ,,alexandru”, ,,andrei”, ,,andreea”, și altele.
Parolele slabe — o problemă la nivel global
Studiul NordPass ilustrează, de asemenea, cât de slabe sunt parolele principale, indicând timpul necesar al unui hacker pentru a sparge parola respectivă. Deși indicatorul ,,Time to crack” este orientativ și depinde de diverse aspecte tehnologice, acesta reprezintă un bun reper pentru a vedea cât de slabe sunt aceste parole. Per total, în România, 62 de parole din cele 200 pot fi sparte în mai puțin de o secundă. Este vorba de 31%, în timp ce, la nivel global, procentul este de 84,5%.
,,Din păcate, parolele devin din ce în ce mai slabe, iar oamenii încă nu mențin o prudență adecvată în privința parolelor”, precizează Jonas Karklys, CEO al NordPass. ,,Este important să înțelegem că parolele sunt poarta de acces la viețile noastre digitale și, având în vedere că petrecem din ce în ce mai mult timp online, devine extrem de important să avem mai multă grijă de securitatea noastră cibernetică.”
Ți-ai găsit parola pe lista ,,celor mai populare”?
Jonas Karklys, CEO al NordPass, te sfătuiesc să urmezi câțiva pași simpli pentru a-ți îmbunătăți măsurile de securitate a parolelor.
1. Dacă ți-ai găsit parola pe listă, asigură-te că o schimbi cu o parolă unică și puternică. De preferat, folosește un generator de parole online sau în aplicația ta de gestionare a parolei pentru a crea una cu adevărat complexă.
2. Stochează-ți parolele într-un sistem de gestionare a parolelor. În zilele noastre, o persoană are în medie aproximativ 100 de conturi, așadar, ar fi imposibil să ții minte toate parolele dacă acestea sunt într-adevăr unice și complexe. Sistemele de gestionare a parolelor sunt o soluție excelentă în acest sens, însă asigură-te că folosești un furnizor demn de încredere, fiabil și, de preferat, verificat de o parte terță.
3. Folosește autentificarea cu mai mulți factori. Fie că este vorba de autentificarea biometrică, de un mesaj telefonic sau de o tastă fizică, este întotdeauna o idee bună să adaugi un strat de securitate suplimentar pe lângă parolă.
Metodologie: Lista de parole a fost întocmită în parteneriat cu cercetători independenți specializați în cercetarea incidentelor de securitate cibernetică. Aceștia au evaluat o bază de date de 4TB.
Cercetătorii au clasificat datele în diferite segmente verticale, ceea ce le-a permis să efectueze o analiză statistică bazată pe țări și sex.
În ceea ce privește segmentul vertical de gen, datele cercetate au fost clasificate în funcție de gen, numai dacă au inclus o tastă de gen. În cazul în care datele încălcate nu conțineau respectiva tastă de date, acestea erau clasificate ca fiind ,,necunoscute”.
NordPass este un manager de parole atât pentru clienți de afaceri, cât și pentru consumatori. Este bazat pe cea mai recentă tehnologie pentru cea mai mare securitate. Fiind conceput pentru a fi accesibil, simplu și ușor de utilizat, NordPass le permite utilizatorilor să acceseze parolele în siguranță pe desktop, mobil și browsere. Toate parolele sunt criptate pe dispozitiv, astfel încât numai utilizatorul le poate accesa. NordPass a fost creat de experții din spatele NordVPN — aplicația avansată de securitate și confidențialitate în care mai mult de 14 milioane de clienți din întreaga lume au încredere. Pentru mai multe informații: nordpass.com.