În perioada copilăriei, micuțul tău se poate confrunta cu o multitudine de afecțiuni specifice vârstei. Deși unele dintre acestea îi conferă imunitate și protecție și la vârsta adultă, ele sunt asociate cu un grad semnificativ de disconfort. În prezent, există metode de imunizare mai ușor de tolerat comparativ cu boala activă, precum vaccinările.
Află care sunt principalele boli ale copilăriei și metodele potrivite pentru a le preveni.
Infecțiile respiratorii
Infecțiile respiratorii se pot manifesta sub diferite forme, însă simptomele sunt asemănătoare. Printre principalele manifestări se află:
- rinoree (secreție nazală);
- strănut;
- amigdalită;
- tuse;
- febră;
- stare generală alterată;
- scădere ponderală;
- iritabilitate.
Infecțiile respiratorii sunt adesea determinate de virusuri, dar și bacteriile se află printre cauzele acestora. La copii, virusul sincițial respirator și virusul gripal sunt adesea implicate. În cazul virusului gripal, cercetătorii elaborează în fiecare an un vaccin antigripal, adaptat în funcție de tulpinile care prezintă cea mai mare circulație. Efectuarea acestuia toamna, înainte de începerea școlii sau a grădiniței îl poate proteja pe cel mic de efectele nedorite ale unei răceli.
Scarlatina
Această afecțiune este o infecție cauzată de streptococul beta-hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes). Scarlatina este ușor transmisă altor copii, în special în colectivitate. Nu există un vaccin împotriva streptococului, dar măsurile de igienă pot preveni transmiterea infecției. Este important a-l învăța pe cel mic a se spăla pe mâini înainte de a mânca sau a atinge fața.
Principalele semne prin care scarlatina poate fi recunoscută sunt:
- eruptii maculare roșiatice, aspre la palpare;
- amigdalită;
- febră.
Boala gură-mână-picior
Boala gură-mână-picior este o afecțiune determinată de virusul Coxsackie, dar și de alte virusuri. Este o boală contagioasă, a cărei transmitere se face prin contactul cu secrețiile organismului sau cu obiecte contaminate cu salivă sau materii fecale. Apariția sa poate fi prevenită prin respectarea unei igiene riguroase, care să cuprindă:
- spălarea corespunzătoare a mâinilor cu apă și săpun;
- igienizarea jucăriilor folosite împreună cu alți copii;
- curățarea periodică a suprafețelor;
- evitarea locurilor aglomerate.
Semnele și simptomele acestei afecțiuni pot fi:
- vezicule dureroase la nivelul cavității bucale;
- amigdalită;
- eritem al mâinilor și al picioarelor;
- diminuarea apetitului;
- scădere ponderală;
- febră;
- stare generală alterată (iritabilitate).
Varicela
Varicela sau vărsatul de vânt este o boală întâlnită preponderent la copii. Este determinată de virusul varicelo-zosterian și se manifestă prin:
- prurit (mâncărime);
- macule care se transformă în vezicule;
- febră;
- cefalee (durere de cap);
- tuse;
- scăderea poftei de mâncare.
Cea mai eficientă metodă de a preveni varicela este prin vaccinare. Studiile au demonstrat că majoritatea persoanelor care se vaccinează nu fac boala. Întreabă medicul pediatru care este cea mai potrivită perioadă pentru a-ți vaccina copilul.
Rujeola
Rujeola, cunoscută și ca pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul Morbilivirus. Manifestările caracteristice rujeolei includ:
- conjunctivită (înroșirea ochilor și apariția secrețiilor oculare);
- rinoree;
- tuse;
- febră;
- pete albe în cavitatea bucală (pete Koplik) – apar în primele zile.
Virusul rujeolei are un grad mare de contagiozitate. Transmiterea acestuia se face pe calea aerului, prin picăturile de salivă care sunt eliminate în timpul strănutului sau tusei. Este important de cunoscut faptul că virusul poate fi transmis cu 4 zile înainte de apariția simptomelor.
Prevenția rujeolei se face prin vaccinare. În România, vaccinul este cunoscut ca ROR, deoarece oferă protecție împotriva a trei boli contagioase: rujeolă, oreion, rubeolă. Prima doză a vaccinului se administrează la vârsta de 1 an, iar rapelul se face în jurul vârstei de 4 ani.
Prevenirea bolilor copilăriei necesită o atenție deosebită asupra igienei personale și a vaccinărilor periodice. Ca părinte, este important a observa starea generală a copilului și a depista încă din primele stadii de evoluție apariția unei infecții. Când se confruntă cu o infecție, este util a evita contactul celui mic cu alți copii, pentru a preveni transmiterea bolii. De asemenea, învață-l pe micuțul tău principalele reguli de igienă, importanța spălării mâinilor și acoperirea nasului și a gurii în timpul strănutului și a tusei.