Bolile cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente la nivel mondial. Potrivit studiilor, cele mai multe decese sunt provocate de afecțiuni ale inimii. În Europa, aproximativ 45% de persoane mor anual din cauza bolilor cardiovasculare. De aceea, este important să cunoaștem care sunt simptomele acestora și metodele de tratament.
Care sunt bolile cardiovasculare
Există numeroase afecțiuni cardiovasculare, însă cele mai întâlnite sunt:
- Boala coronariană/cardiopatia ischemică este caracterizată de stenozarea (îngustarea) arterelor coronare ce alimentează inima cu sânge. Stenoza la acest nivel apare din cauza acumulărilor de colesterol și alte fracțiuni lipidice (grăsimi), care se depun pe pereții vaselor de sânge și blochează fluxul sangvin. Inima, ca orice alt organ, are nevoie de oxigen și substanțe nutritive transportate de sânge, pentru a funcționa. În lipsa acestora, celulele din țesutul inimii mor și apare infarctul miocardic acut.
- Aritmiile reprezintă modificările ritmului cardiac. Ritmul cardiac normal este între 70 și 90 bătăi pe minut. Acesta se poate modifica în condiții fiziologice (normale), cum ar fi efortul fizic, sarcina, stresul, fără ca inima să prezinte o afecțiune. Însă în condiții de boală, aritmiile apar ca urmare a defecțiunii sistemului electric al inimii. Electricitatea inimii este generată de nodul sinusal. Atunci când această zonă nu mai funcționează corect, funcția electrică este preluată de alte zone ale inimii. Acestea generează stimuli electrici neregulați, care determină bătăi neregulate. Aritmiile pot fi: bradicardii (bătăi prea lente), tahicardii (bătăi prea rapide), fibrilație atrială (bătăi haotice), extrasistole (bătăi suplimentare), flutter atrial (bătăi neregulate).
- Boala cerebrovasculară este caracterizată de stenozarea cu grăsimi a arterelor carotide care transportă sânge spre creier. Fluxul sanguin va fi afectat la acest nivel, ceea ce poate duce la declanșarea unui accident vascular cerebral ischemic.
- Insuficiența cardiacă – inima este slăbită și nu mai poate pompa corespunzător sângele către țesuturile organismului. Astfel, toate organele pot fi afectate cu timpul.
- Malformațiile congenitale cardiace sunt defecte ale inimii care apar din naștere.
- Hipertensiunea arterială – valori ale tensiunii arteriale de peste 140/90 mmHg, care suprasolicită inima și pot determina insuficiență cardiacă.
Cele mai frecvente simptome
Fiecare afecțiune prezintă o simptomatologie diferită. Totuși, majoritatea bolilor cardiovasculare pot avea anumite manifestări comune, precum:
- Durere toracică, disconfort toracic sau presiune la nivelul pieptului, mai ales la efort
- Stare generală de oboseală, slăbiciune
- Intoleranță la efort (bolnavul obosește repede)
- Dificultăți de respirație, mai ales la efort
- Amețeli, leșin, stări de confuzie
- Ritm cardiac neregulat, palpitații (senzația de vibrație în piept)
- Umflături la nivelul gleznelor/picioarelor/abdomenului
- Tuse la efort.
Pe de altă parte, unele boli cardiovasculare pot fi silențioase, adică nu prezintă simptome. Astfel, primele simptome care apar sunt chiar complicațiile, adică infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral (AVC). Ambele se manifestă brusc și reprezintă urgențe medicale cu risc ridicat de deces.
Infarctul miocardic acut apare sub forma unei dureri puternice la nivelul pieptului, care iradiază spre braț, gât, umăr, spate sau stomac. Poate fi însoțită de stări de confuzie, transpirații, dificultăți de respirație, senzația de amorțire la nivelul brațului. În alte cazuri, singura manifestare a infarctului de miocard este leșinul.
Accidentul vascular cerebral ischemic apare sub forma unei stări bruște de oboseală, confuzie, dureri de cap, dificultăți de vedere, vorbire, înțelegere și respirație. Bolnavul poate rosti cuvinte lipsite de sens, neinteligibile. Poate apărea o senzație de amorțeală, slăbiciune a membrelor sau unei părți a corpului. Din cauza afectării creierului, accidentul vascular cerebral poate duce la invaliditate.
Metode de tratament
Tratamentul diferă în funcție de tipul afecțiunii și de particularitățile fiecărui pacient. Medicul decide care este metoda de tratament potrivită pentru fiecare caz în parte.
- Medicamente – în funcție de afecțiune se utilizează betablocante, anticoagulante, statine, antiagregante plachetare, antiaritmice etc. Ele se utilizează pentru a reduce simptomele și pentru a preveni complicațiile.
- Angioplastie coronariană cu stenturi – procedură minim-invazivă (non-chirurgicală) care constă în restabilirea fluxului sangvin întrerupt din cauza cardiopatiei ischemice. Intervenția presupune lărgirea arterelor coronare cu ajutorul unui balon de mici dimensiuni sau prin montarea unui stent (dispozitiv cilindric). Balonul și stentul sunt introduse prin intermediul unor catetere (tuburi foarte subțiri) inserate în vasele de sânge.
- Ablație cu radiofrecvență – se utilizează în tratarea aritmiilor. Zonele inimii care generează impulsuri electrice neregulate sunt distruse cu ajutorul undelor radio. Astfel, activitatea lor este blocată.
- Implant de stimulator cardiac – stimulatorul cardiac este un dispozitiv care recunoaște modificările de ritm și le corectează prin descărcări electrice.
- Operația de bypass coronarian – vasele de sânge afectate de la nivelul inimii sunt înlocuite cu segmente de vase de sânge sănătoase recoltate din restul corpului.
- Cardioversia electrică – se utilizează pentru tratarea fibrilației atriale și constă în aplicarea energiei electrice pentru restabilirea ritmului cardiac normal.
- Alte intervenții chirurgicale pentru corecția inimii.
Bolile cardiovasculare nu trebuie subestimate, deoarece prezintă riscuri ridicate. Tratamentul medical este esențial pentru prevenirea complicațiilor.