De câțiva ani, casele românilor s-au transformat din simple spații de locuit în medii cu energie pozitivă și design ultramodern. Interesul acordat designului interior, realizat fie cu ajutorul specialiștilor în domeniu, fie pe cont propriu, s-a dezvoltat fulminant în ultimii ani, tot mai mulți români dorindu-și să se bucure de un mediu cât mai plăcut acasă.
Fie că este o garsonieră, fie o vilă modernă, sentimentul de acasă trebuie să fie același, indiferent de mărimea locuinței noastre. Odată cu înmulțirea magazinelor de specialitate și apariția designerilor de interior, casele noastre au reușit să arate, cu puțin efort, exact cum ne-am dorit, indiferent de bugetul alocat amenajărilor interioare. Atunci când ne amenajăm o cameră sau o locuință, principala grijă trebuie să fie ca, la final, aceasta să reprezinte stilul nostru preferat. Casa noastră trebuie să ne reprezinte în totalitate, pentru ca sentimentul de acasă să fie prezent, să ne putem relaxa sau energiza, să fie locul unde ne simțim cel mai bine.
Oamenii sunt diferiți și este normal ca stilul preferat să difere de la persoană la persoană, iar acest lucru se regăsește inclusiv în modul în care își amenajează locuințele. Însă, indiferent care ar fi acesta, există câteva elemente comune pe care le regăsim în majoritatea caselor amenajate de proprietari sau de designerii de interior: fototapetul autoadeziv, mobilierul modular și țesăturile perfect asortate cu restul obiectelor din încăpere.
Iată care sunt printre cele mai des întâlnite stiluri de amenajare interioară întâlnite în casele românilor:
● Stilul clasic
La fel ca în cazul îmbrăcămintei, stilul clasic sau tradițional este preferat de persoanele conservatoare. Acesta implică mobilier și parchet din lemn în culori naturale și accesorii cu modele tradiționale, păstrând totul într-o singură notă de culoare. În acest tip de casă vom regăsi deseori obiecte de artă și piese antice de mobilier.
● Stilul modern
Acest stil poate fi definit doar pentru o perioadă scurtă de timp, dat fiind faptul că trendurile sunt într-o continuă schimbare. Persoanele care își doresc să fie mereu în trend cu moda investesc adesea în mobilier minimalist și accesorii moderne prin culoarea sau forma lor. Deseori aici vom regăsi pete de culoare, fie în covoare, fie în draperii, cert este că iubitorii acestui stil vor dori mereu să aibă în preajmă elemente care să atragă atenția. Acest stil poate însemna scandinav, industrial, shabby chic sau minimalist, în funcție de perioada de timp când se efectuează amenajarea.
● Stilul glamour
Acest stil reprezintă prin definiție farmecul și cei care optează pentru el vor apela mereu la culori precum argintiu sau auriu, care să se regăsească în întreaga locuință. Stilul glamour reprezintă un stil de viață, iar acest lucru se regăsește în accesoriile spectaculoase alese și axarea pe o singură culoare, de obicei neutră, precum gri, crem, maro. Bineînțeles, nu poate fi ceva senzațional fără texturi lucioase și luminoase, motiv pentru care sunt folosite combinații între suprafețe lucioase (dressinguri) și catifea (canapea, tăblia patului, fotolii).
Pentru ca încăperile să aibă o imagine de ansamblu armonioasă, este necesar să acordăm o mare atenție la detalii, mai ales dacă alegem să ne amenajăm singuri locuințele. Cu puțin studiu și efort, putem oferi caselor noastre imaginea dorită, alegând elemente cu texturi și culori complementare ce crează un tot unitar perfect pentru fiecare dintre noi.