Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc, în România, pe data de 26 mai. Cu mai puţin de patru luni până la ziua votării, cadrul legislativ este marcat de incertitudine, în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale.
În acest context, Autoritatea Electorală Permanentă a propus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care să pună în practică unele din prevederile blocate în procesul legislativ.
,,Deşi considerăm că procedura care trebuie urmată pentru modificarea legii este prin Parlament, apreciem că, în general, proiectul de OUG pus în dezbatere publică este unul benefic, care va contribui la transparenţa şi corectitudinea votării, în special prin prevederile referitoare la folosirea sistemului electronic de monitorizare a prezenţei la vot, deja testat la alegerile precedente din 2016. Conform jurisprudenţei Curţii Constituţionale, legile electorale pot fi modificate şi cu mai puţin de un an înaintea alegerilor, atunci când schimbările nu afectează dreptul la vot, ci sunt menite să faciliteze procesul electoral.
Totuşi, constatăm că proiectul de Ordonanţă nu include câteva prevederi importante, de asemenea testate la scrutinele precedente, şi care sunt prezente în legea aflată în control de constituţionalitate. Unele dintre acestea au fost incluse ca recomandări şi în rapoartele de monitorizare ale OSCE/ODIHR publicate în trecut, dar şi în cele ale unor organizaţii naţionale care au observat alegerile. De asemenea, acest context ne arată necesitatea elaborării unui Cod Electoral unitar, care să introducă reguli similare pentru toate tipurile de alegeri”, atrage atentia Centrul pentru Inovare Publică.
Principalele prevederi în discuţie sunt:
– Clarificarea şi simplificarea procedurilor privind observarea alegerilor, inclusiv din perspectiva introducerii unei proceduri unice pentru toate tipurile de alegeri
– Afirmarea dreptului cetăţenilor de a semna mai multe liste de susţinători, deschizând astfel competiţia electorală.
– Posibilitatea de a deschide mai multe secţii de vot în străinătate, acolo unde sunt comunităţi de români, inclusiv la cererea acestora, potrivit reglementărilor de la alegerile parlamentare
– Îmbunătăţirea gestiunii listelor electorale, precum şi a listelor de susţinători şi punerea în acord cu alte prevederi referitoare la Registrul Electoral
,,În acest sens, am transmis Autorităţii Electorale Permanente, în cadrul procedurilor de transparenţă decizională, observaţiile din documentul anexat, care vin să corecteze problemele semnalate.
Rămâne încrezători că atât Autoritatea Electorală, cât şi Guvernul României, vor ţine cont de aceste observaţii şi vor include în varianta finală a Ordonanţei toate prevederile care vin să îmbunătăţească transparenţa şi corectitudinea alegerilor”, mai subliniaza Centrul pentru Inovare Publică.