Eugen Măruţă (gds.ro)
O parte a căilor ferate uzinale ale Complexului Energetic Oltenia vor fi desființate în perioada următoare. Acestea sunt în administrarea ELCFU Motru, care are deschise puncte de lucru la termocentralele companiei.
Este vorba de lucrări de desființare sau modificare a liniilor ferate industriale. Complexul Energetic Oltenia folosește calea ferată pentru a transporta cărbunele de la carierele miniere la depozitele de la sucursalele electrocentrale. După cum se cunoaște, Complexul Energetic Oltenia a propus în Planul de restructurare și decarbonare al CEO 2021 – 2026 închiderea majorității grupurilor energetice.
Vor mai fi păstrate în rezervă doar două grupuri energetice la Termocentrala de la Rovinari și un grup energetic la Termocentrala de la Turceni. Este și motivul pentru care pentru Secția ELCFU de la Turceni au fost aprobate primele demolări la liniile ferate. Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 800.000 de lei.
Ișalnița, exclusiv pe gaze naturale
Dacă la Termocentrala de la Turceni va mai fi păstrat un grup energetic, la sucursalele electrocentrale din județul Dolj, lucrurile se vor schimba în mod radical. Nici la termocentrala Ișalnița, nici la Craiova 2 nu va mai fi folosit cărbune pentru producerea de energie electrică, respectiv agent termic.
Dacă Termocentrala Craiova 2 va fi externalizată, Sucursala Electrocentrale Ișalnița va fi trecută exclusiv pe gaze naturale. În acest sens, a fost aprobată construirea unui grup energetic pe gaze naturale. Puterea instalată a acestuia este de 800 MW. În vederea realizării grupurilor noi pe gaze naturale va fi constituită o nouă societate din acționariatul căreia va face parte și Complexul Energetic Oltenia, dar și noii investitor pe care compania îi caută în această perioadă.
SE renunță la Craiova 2
Este de precizat că acționarii Complexului Energetic Oltenia (CEO) au aprobat la finalul acestei veri demararea operațiunii de divizare simetrică a Complexului Energetic Oltenia prin transmiterea părții din patrimoniul aferent Sucursale Electrocentrale Craiova 2 unei societăți noi care urmează să fie constituită în baza Legii societăților comerciale.
De asemenea, acționarii Complexului Energetic Oltenia au mandatat Directoratul să întocmească proiectul de divizare și proiectul de act constitutiv. Procesul de divizare și externalizare a SE Craiova 2 ar trebui să fie finalizat până la 1 ianuarie 2023. Conform Planului de restructurare al CEO, producția și vânzarea de energie termică nu fac parte din obiectul principal de activitate al CE Oltenia.
Totodată, în ședința din luna decembrie acționarii Complexului Energetic Oltenia vor aproba angajarea unui consultant care să asiste întreg procesul de externalizare a Sucursalei Electrocentrale de la Craiova. Bugetul pentru întocmirea documentațiilor și realizarea procedurilor este de 675.000 de lei. Din societatea care va administra Termocentrala Craiova 2 vor face parte atât CEO, cât și Consiliul Local Craiova.