Eugen MĂRUȚĂ (gds.ro)
Complexul Energetic Oltenia (CEO) continuă să inventarieze bunurile pe care poate să le vândă. Complexul Energetic Oltenia încearcă să valorifice bunurile pe care nu mai contează în activitatea de producție din cadrul sucursalelor electrocentrale și de la subunitățile miniere. În administrarea companiei energetice sunt sute de mijloace fixe care pot fi valorificate pentru a fi refolosite de alte firme sau pur și simplu pentru a ajunge la fier vechi pentru a fi valorificate. În urma unor evaluări la nivelul celor 9 cariere miniere din Complexul Energetic Oltenia, a fost stabilită o listă cu utilajele mari care nu mai sunt utilizate în activitatea curentă și care pot fi valorificate prin vânzare.
Astfel, pe listă au fost trecute nu mai puțin de 21 de utilaje mari. Este vorba de abzețere și de transportoare cu bandă. Utilajele și echipamentele provin din următoarele subunități miniere: Peșteana Sud, Jilț Nord, Jilț Sud și Cariera Rovinari. Licitația este programată pe 27 septembrie, iar cele 21 de mijloace fixe au o valoare totală de peste 8,5 milioane de lei.
Nu există cumpărător pentru bunurile Termocentralei de la Rovinari
Nu pentru toate bunurile Complexului Energetic Oltenia există cumpărători, având în vedere dimensiunile utilajelor și, în anumite cazuri, starea acestora. De exemplu, la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari este o a patra încercare de vânzare a unor bunuri scoase din folosință. Sunt mijloace fixe aflate în inventar, dar care nu mai au niciun fel de rol în activitățile conexe și de producție. Prin urmare, soluția identificată este organizarea unei licitații pentru a vinde utilajele respective.
Se are în vedere organizarea pe 13 septembrie a unei licitații publice deschise, cu strigare, competitivă, pentru fiecare reper. Sunt disponibile: două autoutilitare, un încărcător frontal tip IFRON și un buldozer. Dacă nici în luna septembrie nu vor exista oferte de cumpărare pentru cele patru utilaje mari, licitația va fi reluată până când se va ajunge la valorificare. Cel mai căutat este însă fierul vechi de la Complexul Energetic Oltenia, având în vedere și prețul mai mic. Vor trebui să fie valorificate cantități foarte mari de fier vechi.