Eugen Măruță (gds.ro)
Complexul Energetic Oltenia caută soluții pentru a continua activitatea în sectorul minier și după 2026.
Potrivit Planului de restructurare și decarbonare, de la 1 ianuarie 2026 vor mai rămâne la nivelul CEO 4 subunități miniere care vor intra în capacitate rezervată. Acestea se vor afla la dispoziția celor 3 grupuri energetice de la Rovinari și Turceni, în rezervă tehnică. Nu a fost încă reglementată activitatea grupurilor energetice și a carierelor miniere în perioada rezervei tehnice. La nivelul administrației CEO a fost vehiculată soluția continuării activității în sectorul minier pentru a produce cărbune pentru piața internă sau externă.
Astfel, va fi menținut un flux de producție la un anumit nivel, astfel încât să se poată da de lucru oamenilor, dar și să se poată crește producția de cărbune, la solicitarea Ministerului Energiei, în cazul în care va fi repus în funcțiune vreun grup energetic.
Nu este reglementată funcționarea în rezervă
La nivelul CEO au fost luate deja măsuri de restructurare. Acestea vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere. Aceste măsuri se află în diferite stadii de implementare. Există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică pentru perimetrele miniere:
- Peșteana,
- Lupoaia,
- Husnicioara.
Este în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității pentru:
- Jilț Sud,
- Tismana,
- Jilț Nord.
Carierele CEO se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat.