Un studiu derulat de Kaspersky în mai multe țări din Europa, inclusiv România, subliniază o îngrijorare tot mai mare în rândul directorilor C-level cu privire la infiltrarea tăcută a inteligenței artificiale generative (GenAI) în organizațiile lor. Aproape toți (95%) managerii seniori intervievați cred că GenAI este utilizat în mod regulat de către angajați, peste jumătate (53%) declarând că acum anumite departamente de business sunt gestionate de noua tehnologie. Amploarea utilizării este de așa natură încât majoritatea directorilor (59%) exprimă acum îngrijorări profunde cu privire la potențialele riscuri de securitate care ar putea pune în pericol informațiile sensibile ale companiei și ar putea duce la pierderea totală a controlului funcțiilor de bază ale businessului.
Considerată până nu demult o noutate tehnologică, GenAI a evoluat rapid ca o forță formidabilă pentru companiile mari, capabilă să automatizeze și să realizeze o gamă largă de sarcini. Cu toate acestea, cercetarea sugerează că directorii C-suite au pierdut deja controlul asupra implementării, supravegherii și scopului GenAI în cadrul organizațiilor lor. Dintre cei chestionați, studiul arată că doar 22% au discutat despre stabilirea unor reguli și reglementări pentru a monitoriza utilizarea GenAI, în ciuda faptului că 91% au afirmat că au nevoie de o mai bună înțelegere a modului în care datele interne sunt utilizate de către angajați pentru a se proteja împotriva riscurilor critice de securitate sau a scurgerilor de date.
În România, 29% dintre respondenții C-level chestionați spun că folosesc personal GenAI, așa că nu îi împiedică nici pe angajați să facă acest lucru, iar 11% spun că, deși nu le-au interzis angajaților asta, ar prefera totuși ca aceștia să nu folosească GenAI la locul de muncă.
Dan Demeter, cercetător în domeniul securității, în cadrul GREAT Kaspersky spune „La fel ca BYOD, GenAI oferă avantaje masive companiilor în materie de productivitate, dar în timp ce descoperirile noastre dezvăluie că directorii recunosc în mod clar prezența GenAI în organizațiile lor, amploarea utilizării și scopurile sale sunt încă un mister. Având în vedere că evoluția GenAI nu dă semne de încetinire, cu cât aceste aplicații funcționează mai mult timp necontrolat, cu atât vor deveni mai greu de controlat și de securizat în funcțiile majore de business-ului, cum ar fi HR, Finanțe, Marketing sau chiar IT.”
În România, departamentele de business în care directorii C-level cred că se folosește cel mai mult GenAI sunt:
- IT (29%)
- Marketing (19%)
- Vânzări (12%)
Pentru a funcționa eficient, GenAI se bazează pe învățarea continuă prin procesarea de date – dar orice date introduse într-o aplicație de către un angajat sunt transmise imediat în afara organizației sale, fapt similar cu o dezvăluire neintenționată a datelor. Preocupările managerilor cu privire la modul în care acest lucru ar putea duce la pierderi de date sunt reale, trei din cinci (59%) directori seniori exprimându-și o îngrijorare serioasă față de potențialele breșe de securitate atunci când angajații introduc informații în platformele GenAI.
În ciuda acestor îngrijorări, descoperirile arată că exact jumătate dintre directori (50%) au încă planuri de viitor pentru a valorifica GenAI și a automatiza sarcinile repetitive de care angajații lor se ocupă zilnic în prezent. Alți 44% și-au semnalat intenția de a integra GenAI în propriile lor rutine pentru a-și îmbunătăți productivitatea. Având în vedere riscurile inerente de securitate, surprinzător, un sfert (24%) dintre directori au declarat că sunt cei mai înclinați să automatizeze departamentele IT și de securitate cibernetică folosind GenAI. În România, un sfert (25%) dintre respondenții C-level au spus că dacă ar putea automatiza unele departamente ale businessului lor cu GenAI, ar alege departamentul IT/securitatea cibernetică, urmat de marketing (19%) și vânzări (12%).
În ceea ce privește oportunitățile de utilizare GenAI în cadrul companiilor în viitor, respondenții din România spun că își doresc în aceeași măsură să implementeze noua tehnologie în automatizarea sarcinilor obositoare pentru angajați (45%), dar și pentru ei înșiși (45%).
„S-ar putea crede că perspectiva pierderii de date sensibile și a controlului asupra unităților critice ale businessului ar putea da de gândit directorilor, dar constatările noastre arată că aproape un sfert dintre aceștia iau în considerare în prezent delegarea unora dintre cele mai importante funcții ale acestora către AI. Înainte să se întâmple acest lucru, este imperativ ca o înțelegere cuprinzătoare a managementului datelor și implementarea unor politici solide să preceadă orice integrare a GenAI în mediul corporativ.”