Certificate digitale UE privind COVID. Testare de interconectare realizată cu succes de România

Testarea de interconectare realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes. Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene, conform unui comunicat sts.ro.

În cursul zilei de miercuri, 26 mai a.c., potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale. Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

Pentru implementarea certificatelor digitale UE în țara noastră, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România.

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.
Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. TOATA STIMA SI RESPECTUL NOSTRU PENTRU MILIOANELE DE ROMANI SI DE ALTE NATII CARE S-AU VACCINAT EXPERIMENTAL SI GRATUIT IN PROFITUL BIG PHARMA SI AL CETATENILOR UE ! ACESTI COBAI UMANI MERITA CU PRISOSINTA RECUNOSTINTA NOASTRA, MAI ALES TOVARASII IOHANNIS SI CITU, CARE S-AU VACCINAT EXPERMENTAL PRINTRE PRIMII. LA NEW YORK, PRIMARUL LE OFEREA CATE O PORTIE DE CARTOFI PRAJITI DE LA MC DONALD’S CELOR VACCINATI EXPERIMENTAL, DE 0,50 DOLARI PORTIA, IN SEMN DE RECUNOSTINTA, IN RO CITU LE OFERA UN SPECTACOL DE OPERA SAU DE TEATRU PE BANII LOR. BRAVO, TOVARASI, PENTRU RESPECTUL SI RECUNOSTINTA FATA DE ACESTI ROMANI CE SI-AU SACRIFICAT SANATATEA SI POATE VIATA PENTRU BINELE SEMENILOR LOR! MERITA SI CERTIFICATE VERZI CA SA TREACA PRIN VAMA FARA SA MAI STEA LA COADA CU PROSTYMEA !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW