Comitetul Economic și Social European (CESE) a adoptat avizul cu privire la noul mecanism de reformă și creștere pentru Balcanii de Vest, la cererea Comisiei. Planul va sprijini Balcanii de Vest să accelereze cooperarea economică regională. Este pentru prima dată când UE se concentrează pe dezvoltarea economică și convergența socioeconomică în regiune.
Propusă recent de Comisie, Facilitatea de reformă și creștere pentru Balcanii de Vest, pilonul financiar al Planului de creștere, va sprijini o serie de reforme socioeconomice și fundamentale în regiune. În plus, va sprijini economiile din Balcanii de Vest să accelereze cooperarea economică regională ca o “piatră de temelie” către lanțurile valorice europene și o mai mare competitivitate. Acest lucru ar trebui să îi ajute să se integreze fără probleme în piața unică a UE.
În calitate de membru al CESE și raportor pentru aviz, Ionuț Sibian a spus: „Pe baza experienței de implementare a Facilității pentru redresare și reziliență (FRR) în statele membre ale UE, recomandăm înființarea unui tablou de bord al Planului de creștere și a comitetelor de monitorizare pe țară pentru a îmbunătăți implementarea și coordonarea planului și monitorizarea funcționării acestuia. Desigur, aceste comitete ar trebui să includă parteneri sociali, precum și organizații specializate ale societății civile din țările beneficiare.”
Avizul CESE afirmă că o abordare graduală, previzibilă și bazată pe merit pentru obținerea de beneficii în timpul procesului de aderare la UE, inclusiv sprijin financiar, integrarea în piața unică a UE și participarea la activitatea instituțiilor UE sunt cea mai bună modalitate de a merge către extindere.
În discursul său din sesiunea plenară din aprilie, membrul CESE și coraportor pentru aviz, Dragica Martinović, a subliniat decalajul de convergență socioeconomică dintre aceste țări și media UE. „Acest decalaj este și va rămâne o provocare, dacă nu se va închide treptat. Noul Plan de Creștere și Facilitate de Reformă pentru Balcanii de Vest schimbă regulile jocului, deoarece aceasta este prima dată când UE pune accent pe dezvoltarea economică și convergența socioeconomică în regiune.”
Totodată, Dragica Martinović a mai precizat: „Cooperarea regională și relațiile de bună vecinătate pe tot parcursul procesului de aderare la UE și concentrarea asupra dezvoltării Pieței Regionale Comune (CRM) sunt, de asemenea, de o importanță crucială”.
Conform comunicatului oficial, Comitetul solicită orientări clare și transparente cu privire la modul de aplicare a pachetului de condiționalitate propus. De asemenea, reiterează importanța de a se asigura că accentul pus de UE asupra stabilității și intereselor geopolitice nu se face în detrimentul statului de drept și al democrației. De aceea, contribuția partenerilor sociali și a organizațiilor societății civile ar trebui să fie căutată în timp util și să se acorde atenția cuvenită pe parcursul etapei de implementare a planului.