La 20 de ani de la aderarea Sloveniei la UE, Comitetul Economic și Social European (CESE) a reunit la Ljubljana lideri politici și ai societății civile pentru a marca această aniversare simbolică, subliniind beneficiile fundamentale ale aderării la UE și reafirmând că viitorul Balcanilor de Vest regiune se află în Uniunea Europeană. În cadrul conferinței, președintele CESE, Oliver Röpke, a subliniat sprijinul continuu al CESE pentru integrarea treptată a regiunii Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană, anunțând „Summitul pentru extinderea societății civile” de la Bruxelles la 19 septembrie.
Extinderea s-a dovedit a fi unul dintre cele mai de succes instrumente în consolidarea păcii, stabilității și prosperității Uniunii. Conferința „Continuarea poveștii de succes a extinderii UE – Aducerea de beneficii Balcanilor de Vest înainte de aderare”, organizată de CESE în strânsă cooperare cu Comisia Europeană și Fundația pentru o Societate Deschisă-Balcanii de Vest, a pus în atenție reformele necesare pentru progrese pe calea de aderare, inclusiv importanța susținerii valorilor fundamentale ale UE. În același timp, societatea civilă a stabilit așteptări clare că beneficiile aderării la UE trebuie să fie simțite de oamenii din regiune înainte de aderarea efectivă la UE.
În cadrul conferinței, președintelui Oliver Röpke i s-au alăturat ministrul sloven al afacerilor externe, Tanja Fajon, ministrul sloven al Muncii, Luka Mesec, și secretarul general al Consiliului de Cooperare Regională, Majlinda Bregu.
După cum a subliniat președintele CESE, Oliver Röpke: „Slovenia este o poveste de succes a extinderii UE și acesta este mesajul pe care vreau să-l transmit partenerilor noștri din Balcanii de Vest: calea europeană este o cale către un viitor mai bun. Cred în integrarea treptată. Și pentru a aduce beneficiile aderării la UE, avem nevoie de rezultate tangibile, nu de cuvinte goale din partea sa, prin organizarea unui „Summit pentru extinderea societății civile” în septembrie”.
La rândul ei, Tanja Fajon, ministrul sloven de externe, a declarat: „Valorile europene, pe care trebuie să ne bazăm întotdeauna, solidaritatea care domnește în UE, statul de drept și o viață în general mai bună pentru toată lumea, sunt ceea ce aduce apartenența la Uniunea Europeană. Cred că în actuala situație geopolitică avem nevoie unii de alții mai mult decât oricând înainte, pentru acest proces, avem nevoie de societatea civilă să facă presiuni asupra politicii și de guvern să se îndrepte în direcția apropierii de UE”.
Pe același palier s-a aflat Luka Mesec, ministrul sloven al Muncii, Familiei, Afacerilor Sociale și Egalității de Șanse al Sloveniei : „Slovenia și țările din Balcanii de Vest au o lungă istorie comună. Am făcut parte din aceeași țară pentru o bună parte a secolului trecut. De aceea nu-mi pot imagina viitorul altfel decât să trăim din nou împreună. Casa noastră comună este Uniunea Europeană, așa că voi lucra împreună cu guvernul sloven – din care fac parte – pentru a facilita aderarea țărilor din Balcanii de Vest către Uniunea Europeană”.
La rândul ei, Majlinda Bregu, secretarul general al Consiliului de Cooperare Regională (RCC), vorbind despre reformele necesare în regiune, a subliniat: „Sub greutatea diferitelor crize consecutive, „picioarele reci” ale UE au fost adesea întâmpinate cu oboseala de reformă a regiunii noastre și înregistrările neconvingătoare ale reformelor, creând multe cercuri vicioase în loc de virtuoase. Până când aspirațiile a aproximativ 18 milioane de cetățeni pentru o Uniune mai puternică – cu Balcanii de Vest ferm în val și potențialul de a deveni mai mare – se materializează, Piața Regională Comună (CRM) aduce regiunea mai aproape de piața unică a UE, accelerând convergența atât de necesară dintre Balcanii de Vest și UE.
Integrarea treptată a țărilor candidate în UE
CESE este prima instituție din UE care a decis să integreze treptat țările candidate la UE în activitatea sa, inclusiv partenerii din Balcanii de Vest, prin inițiativa sa „Membri candidați la extindere”. În februarie, 146 de reprezentanți ai acestor țări pot lucra alături de membrii CESE la elaborarea de avize cu privire la aspecte care contează pentru ei, cum ar fi politica de coeziune, piața unică și statul de drept.
Ca următor pas, CESE va organiza un „Summit pentru extinderea societății civile” la 19 septembrie, invitând toate ECM să participe, pentru prima dată, la sesiunea plenară a CESE.