Interesele legitime ale UE în Arctica europeană vor fi cel mai bine apărate împreună printr-o strategie a UE pentru Arctica, care întărește participarea societății civile la toate deciziile relevante. Cooperarea strânsă cu Groenlanda este, de asemenea, vitală pentru investițiile durabile în Arctica, pentru a asigura prosperitatea și reziliența regiunilor.
Arctica nu mai este o zonă cu tensiune scăzută. Dimpotrivă, devine un hotspot geopolitic pentru China, Rusia, SUA și UE pentru interese de securitate, militare și economice.
CESE a prezentat un aviz din proprie inițiativă cu privire la Strategia de dezvoltare a Europei pentru Arctica în dialog cu societatea civilă, adoptat în sesiunea plenară din ianuarie. Ea subliniază rolul important pe care îl joacă Arctica în consolidarea autonomiei strategice, a rezistenței și a competitivității Europei.
Acest aviz subliniază faptul că noul ciclu instituțional al UE ar trebui să facă un bilanț al politicii sale în zona arctică. Cu toate acestea, este nevoie de o strategie actualizată, având în vedere interesul crescut pentru zonă, mai ales în urma recentelor alegeri din SUA. Acest lucru va permite UE să joace un rol mai important în promovarea unei Arctici rezistente și prospere, în timp ce promovează tranziția ecologică strategică a Europei, interesele de securitate și respectarea drepturilor omului.
Membrul CESE Anders Ladefoged, raportor pentru aviz, a declarat: „Prin noul nostru aviz cu privire la politica UE pentru regiunea arctică, oferim o perspectivă societății civile asupra modului în care UE și-ar putea dezvolta politica pentru această regiune. Atât pentru a avea grijă de propriile interese, cât și pentru a ajuta la asigurarea unei regiuni rezistente și prospere pentru oamenii care locuiesc acolo.”
Este esențial ca societatea civilă să se implice activ în luarea deciziilor atunci când vine vorba de Arctica, deoarece implicarea lor sporește atât calitatea, cât și legitimitatea deciziilor de anvergură care au impact asupra regiunii. Angajamentul social arctic ar trebui să fie conceput în jurul unui set de credințe și principii care să reflecte nevoile societății civile. În paralel, CESE sprijină și încurajează, de asemenea, consultarea și cooperarea deplină cu populațiile indigene din Arctica – ținând cont de principiul consimțământului liber, prealabil și informat – înainte de adoptarea și punerea în aplicare a măsurilor care le-ar putea afecta direct.
În acest context, membrul CESE Christian Moos, coraportor pentru aviz, a declarat: „Interesele statelor arctice europene sunt cel mai bine apărate împreună, atât prin cooperarea statelor membre din nordul UE, cât și printr-o strategie europeană pentru regiunea arctică, care trebuie să asigure participarea societății și susținerea drepturilor populației locale și indigene”.
În plus, instrumentul UE Youth Test a fost aplicat cu succes în acest aviz prin integrarea contribuțiilor mai multor organizații de tineret, pe care Consiliul finlandez pentru tineret Allianssi le-a coordonat și canalizat prin reprezentantul său la procesul de elaborare a avizelor.
Groenlandezii: „Nimic despre noi, fără noi”
Groenlanda, despre care se discută și în aviz, se confruntă în multe privințe cu o situație similară cu Arctica europeană atât în ceea ce privește provocările, cât și oportunitățile legate de transformarea rapidă din regiune.
În ceea ce privește Groenlanda, dl Moos a spus: „Cooperarea europeană consolidată, inclusiv în Groenlanda, este vitală pentru investițiile durabile în Arctica europeană, pentru a face din aceasta o regiune prosperă și rezistentă. Securitatea ar trebui garantată în parteneriat cu SUA și cu un pilon european mai puternic al NATO”.
Pentru groenlandezi, unul dintre obiectivele principale este întărirea autodeterminării lor ca națiune cu privire la toate problemele care îi afectează pe ei și viitorul lor sub sloganul „nimic despre noi, fără noi”, și dezvoltarea relațiilor internaționale mai larg.
Cu toate acestea, UE este văzută ca un aliat apropiat bazat pe valori comune, cum ar fi drepturile omului, statul de drept și dialogul social. Întărirea cooperării UE cu Groenlanda ar oferi UE posibilitatea de a-și diversifica accesul la minerale esențiale și ar oferi o oportunitate clară pentru un parteneriat. Comitetul îndeamnă să se acorde prioritate acestei cooperări în viitoarele negocieri privind cadrul financiar multianual (CFM).