Alegerile europene au dovedit că majoritatea pro-europeană rămâne în continuare, dar au arătat și că alegătorii din UE cer răspunsuri politice și legislative urgente la provocările ridicate în campania electorală. În caz contrar, majoritatea pro-europeană ar putea risca să-și piardă sprijinul, deoarece cetățenii pot întoarce din ce în ce mai mult spatele forțelor politice principale.
În cadrul sesiunii plenare din iulie, Comitetul Economic și Social European (CESE) a găzduit o dezbatere despre starea democrației în Europa. Aceasta este prima dezbatere care are loc de la alegerile europene cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și reprezentanții grupurilor politice din nou-alesul Parlament European.
Președintele CESE, Oliver Röpke, a spus că „Alegerile europene din iunie au fost un semnal de alarmă și este de datoria noastră să reflectăm asupra stării democrației de astăzi, după aceste rezultate ale alegerilor. Suntem uniți în convingerea că Uniunea Europeană este singurul răspuns în acest sens: promovează și apără democrația în Europa prin implicarea tuturor actorilor posibili – de la societatea civilă și partenerii sociali, până la autoritățile naționale, politicienii și instituțiile naționale și europene. Împreună, putem face cu adevărat democrația mai deschisă, mai rezistentă și mai favorabilă incluziunii – și să oferim o formă de democrație care îmbunătățește vizibil viețile în toată Europa.”
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat că entuziasmul pentru Europa este încă viu, iar democrația este vibrantă. „Un lucru pe care l-am învățat în timpul acestei campanii este că într-adevăr putem recâștiga acea narațiune. Putem recăpăta acel entuziasm pentru Europa pe care l-am văzut în fiecare dintre statele membre în timpul campaniei electorale – în special în rândul tinerilor alegători, care votau pentru prima dată.”
Pentru a consolida sprijinul pentru democrație în Europa, UE, așa cum a menționat Metsola, trebuie să demonstreze că politica este încă cel mai bun agent pentru o schimbare pozitivă în societăți și comunități. „Angajatorii, muncitorii, societatea civilă sunt esențiale pentru construcția europeană – în orașele și regiunile noastre europene. Pentru că aici începe Europa și democrația este în acțiune.” Una dintre sarcinile cele mai urgente pentru UE este să abordeze nevoia de locuințe mai accesibile în întreaga Uniune.
În dezbaterea cu reprezentanții grupurilor politice, Željana Zovko, vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European, a declarat că grupul se așteaptă ca politicile începute în mandatul anterior să fie continuate.
La rândul său, Ana Catarina Mendes, vicepreședinte al Grupului Socialiști și Democrați (S&D), a menționat că este vital să ne concentrăm pe implementarea Pilonului European al Drepturilor Sociale și pe combaterea sărăciei. Dan Barna, vicepreședintele Grupului RENEW, a îndemnat noua Comisie Europeană să apere statul de drept folosind instrumentele existente într-un mod mai eficient. Kira-Marie Peter-Hansen, vicepreședinte al Grupului GREENS/ALE, a vorbit despre cât de importantă a fost păstrarea Green Deal ca o politică crucială a UE. Martin Schirdewan, copreședintele Grupului LEFT, a precizat că vor cere noii Comisii să se ocupe de costul crizei locuințelor.
De menționat poziția Președintelui Grupului Angajatorilor CESE, Stefano Mallia: „Sunetele de alarmă care semnalează declinul democrației au devenit din ce în ce mai puternice. La ultimele alegeri europene, am asistat la un grad îngrijorător de susținere a alegătorilor pentru ideea de lideri puternici. Apariția unor atitudini antidemocratice în rândul tinerilor este o preocupare majoră. Eforturile de a submina democrația prin utilizarea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, impunerea de restricții asupra organizațiilor societății civile, politizarea în mod deschis a numirii judecătorilor și nerespectarea statului de drept arată că democrația are nevoie de atenție și trebuie reinventată pentru a se potrivi cu secolul XXI. Acesta este momentul să acționăm dacă vrem să evităm somnambulismul în dezastru.”
La rândul său, Președintele Grupului Muncitorilor al CESE, Lucie Studničná, a declarat că „După creșterea voturilor pentru partidele de extremă dreapta la ultimele alegeri europene, aceasta este ultima șansă de a arăta că politicienii au auzit furia, frustrarea și, în unele cazuri, disperarea – și să aibă voința politică de a acționa. În următorii cinci ani, avem nevoie de acțiuni ambițioase pentru a oferi speranță și pentru a aborda provocările uriașe cu care ne confruntăm cu privire la schimbările climatice, inegalitatea, creșterea durabilă, schimbările demografice, securitatea și schimbările tehnologice. De aceea noi, sindicatele, cerem un nou Contract Social, centrat pe progresul social.’
Ca o concluzie, președintele Grupului organizațiilor societății civile din CESE, Séamus Boland, a adus în atenție importanța unor alianțe politice puternice și a cerut o colaborare mai profundă între Parlamentul European și CESE în ceea ce privește dialogul civil. „Prăpastia dintre electorat și aleși a devenit periculos de mare. Trebuie să ajungem la cetățeni și putem face acest lucru cel mai bine lucrând împreună ca parteneri”.
Din articol reiese că numai cei care votează într-un anume fel (europeni cu orice preț) sunt democrați, ceilalți sunt antidemocrați. Eu credeam sincer că dacă 51% dintre votanți aleg într-un anume fel ceilalți 49% trebuie să se supună alegerii și nu să conteste alegerea. Mai degrabă articolul reflectă frica ,, europenilor ” că încet încet concepția lor se erodează și că lumea s-a săturat să fie condusă de un grup de elitiști autoproclamați!