Comitetul Economic și Social European (CESE) a adoptat un aviz care susține includerea persoanelor cu dizabilități pe piața deschisă a muncii, solicitând promovarea unor măsuri și politici (inclusiv crearea unui fond comun între statele membre) care să susțină aceste eforturi.
CESE și-a prezentat recomandările în avizul „Promovarea integrării sociale a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor cu capacitatea de muncă modificată”, care a fost adoptat în urma unei dezbateri în cadrul sesiunii plenare din septembrie.
În declarațiile sale de deschidere a dezbaterii, președintele CESE Oliver Röpke a declarat: „Dezbaterea de astăzi evidențiază necesitatea urgentă de a reduce decalajul de angajare pentru persoanele cu dizabilități, care se confruntă cu rate semnificativ mai mari ale șomajului în Europa. În ciuda cadrelor legale existente, realitatea este strictă – prea multe sunt încă excluse de pe piața muncii. Trebuie să ne asigurăm că persoanele cu dizabilități sunt implicate în mod semnificativ în elaborarea politicilor care le influențează și că partenerii sociali promovează în mod activ respectarea drepturilor lor colaborare strânsă cu Forumul european pentru persoanele cu dizabilități și alte instituții, pentru a crea o societate cu adevărat incluzivă pentru toți.”
O temă-cheie a avizului CESE, elaborat de raportorul CESE Pietro Vittorio Barbieri, este necesitatea de a evita bazarea exclusiv pe soluții precum angajarea protejată în ceea ce privește integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități. După cum a explicat el: „Angajarea protejată este un impediment pentru intrarea pe piața muncii – echivalează cu segregarea. Ne-am dori să transcendem modelul muncii protejate: avem nevoie de o adevărată schimbare de paradigmă pentru a nu mai vedea persoanele cu dizabilități drept cazuri de caritate”.
Membrul CESE, președintele Forumului lituanian al persoanelor cu dizabilități și membru al consiliului de administrație al Forumului european al persoanelor cu dizabilități, Dovilė Juodkaitė, a subliniat importanța termenului „incluziune socială” în această dezbatere, deoarece societatea ar trebui adaptată pentru a integra mai bine persoanele cu dizabilități, în loc să vadă că aceștia își asumă responsabilitatea exclusivă pentru integrarea lor pe piața deschisă a muncii. Juodkaitė a prezentat, de asemenea, unele dintre subiectele și măsurile-cheie abordate în aviz, inclusiv potențiala creare a unui fond comun pentru acomodare rezonabilă.
Un fond comun pentru acomodare rezonabilă
Prin avizul său, CESE subliniază necesitatea de a promova politici și măsuri care să consolideze accesul la piața deschisă a muncii, îndemnând Comisia Europeană să pună în aplicare acțiunile politice aferente în cadrul pachetului privind ocuparea forței de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Măsurile ar trebui să fie în conformitate cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD), Comitetul CDPD și cu Strategia UE pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
Printre măsurile propuse de CESE se numără eventuala creare a unui fond comun pentru acomodare rezonabilă, care ar fi finanțat atât de angajatorii privați, cât și de cei publici, pentru a ajuta țările UE să crească numărul de persoane cu handicap care intră pe piața muncii. Măsurile pozitive de ocupare a forței de muncă ar trebui să includă și stimulente menite să încurajeze antreprenoriatul în rândul persoanelor cu dizabilități (atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv).
De asemenea, este necesar să se promoveze și să se stabilească uniformitatea și coerența atunci când se pun în aplicare măsuri de adaptare rezonabilă: prin urmare, CESE recomandă difuzarea pe scară largă a ghidului Acomodare rezonabilă la locul de muncă – Orientări și bune practici (publicat în mai 2024), care poate contribui atât la creșterea gradului de conștientizare, cât și la cresterea competentelor in acest domeniu.
Evitarea segregării
Un alt aspect esențial acoperit de aviz este necesitatea de a colecta date (cantitative și calitative) și de a îmbunătăți eforturile de evaluare comparativă pentru a identifica mai bine bunele practici și a ajuta la compararea modelelor și serviciilor implementate de serviciile publice de ocupare a forței de muncă din țările UE. Colectarea datelor ar trebui să se concentreze și pe angajarea protejată, pentru a înțelege mai bine cât de răspândită este această practică.
CESE consideră angajarea protejată ca o formă de segregare: un statut care interzice persoanelor cu handicap intrarea reală pe piața deschisă a muncii, ceea ce le face imposibil să contribuie direct și pe deplin la societate ca cetățeni cu drepturi depline ai UE. Acesta este motivul pentru care Comitetul încurajează statele membre să se îndepărteze de modelul „ocupării protejate” și să promoveze „munca incluzivă”, considerând că munca protejată ar trebui să devină „un lucru al trecutului” și să fie eliminată treptat în timp.
Progrese în tehnologie și AI
Avizul CESE acoperă, de asemenea, progresele tehnologice recente, în special progresele din domeniul inteligenței artificiale (IA), care ar putea ajuta persoanele cu dizabilități să participe la piața deschisă. Aceasta înseamnă că ar trebui create politici menite să facă astfel de progrese mai cunoscute.