duminică, 31 mai, 2020
21.1 C
București

CESE sprijină trecerea la votul cu majoritate calificată în materie de impozitare a energiei

Comitetul Economic și Social European (CESE) sprijină propunerea Comisiei de a spori caracterul democratic al procesului decizional al UE în domeniile energiei și climei, și anume de a se trece de la votul în unanimitate la votul cu majoritate calificată, în ceea ce privește aspectele referitoare la impozitarea energiei.

Schimbările climatice necesită o acțiune imediată, promptitudinea procesului decizional european fiind esențială în acest sens. Uniunea trebuie să fie în măsură să ia decizii rapide și să adopte măsuri de soluționare a problemelor din acest domeniu în timp util. În domeniul impozitării energiei în special, este nevoie de un sistem de vot expeditiv și mai democratic la nivelul UE, prin care Parlamentul European să ia decizii pe picior de egalitate cu Consiliul Uniunii Europene.

În avizul său adoptat în sesiunea plenară din septembrie și elaborat de dna Baiba Miltoviča și de dl Dumitru Fornea, CESE sprijină poziția Comisiei Europene din comunicarea sa pe tema cadrului legislativ pentru viitoarele politici privind energia și clima. Comisia propune ca deciziile privind chestiunile fiscale legate de energie să fie adoptate prin procedura legislativă ordinară, utilizând „clauza pasarelă”, ceea ce ar permite Consiliului UE să treacă de la votul în unanimitate la cel cu majoritate calificată și să instituie un sistem de codecizie cu Parlamentul European.

Un sistem de vot îmbunătățit, pentru a face față mai eficient provocărilor actuale legate de energie și climă

Această schimbare este esențială pentru modificarea Directivei-cadru privind impozitarea energiei din 2003 și, prin urmare, pentru finalizarea tranziției energetice și îndeplinirea obiectivelor privind energia și clima pentru 2030. De asemenea, ar trebui reconsiderate impozitele și taxele actuale, iar CESE este de părere că Comisia ar trebui să realizeze o evaluare a impactului potențialelor consecințe ale modificării prețurilor la energie, acordând o atenție deosebită efectelor armonizării fiscale asupra celor mai sărace gospodării. „Consumatorii nu au beneficiat deloc de liberalizarea pieței energiei și nu au de câștigat în suficientă măsură de pe urma eforturilor depuse de UE în domeniul energiei”, a subliniat dna Miltoviča. „Pe lângă aceasta, taxele de utilizare a energiei în UE sunt deja foarte ridicate. Aproximativ 40 % din prețul final al energiei electrice plătit de consumatorii europeni este reprezentat de impozite și taxe”, a adăugat ea.

Trecerea de la unanimitate la majoritatea calificată este dificilă în acest caz, deoarece implică un transfer de suveranitate în domeniul sensibil al impozitării. Din acest motiv, „transferul de suveranitate trebuie să meargă mână în mână cu procesul de creare a unei adevărate uniuni energetice”, a observat dl Fornea. „Prioritatea noastră este echitatea socială; nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Trebuie să fim conștienți de faptul că orice impozitare a combustibililor mai poluanți ar putea afecta direct categoriile cele mai vulnerabile din societate și ar fi percepută ca o povară suplimentară”, a mai precizat el.

Un nou echilibru instituțional, care să plaseze societatea civilă în centrul său

Preocupările întreprinderilor, lucrătorilor și consumatorilor din UE trebuie luate în considerare, pentru a asigura o gestionare eficientă a strategiei privind clima și energia, precum și o mai mare coerență a legislației europene în domeniul impozitării energiei. Societatea civilă organizată joacă un rol important sub acest aspect și este esențial ca, în cadrul structurii instituționale propuse, să se ajungă la un echilibru, noile norme urmând să prevadă participarea societății civile.

În calitatea sa de voce a societății civile, CESE sprijină trilogul (Parlamentul, Consiliul și Comisia) și ar trebui implicat în negocierile interinstituționale privind adoptarea legislației UE în cadrul procedurii legislative ordinare.

Societatea civilă ar trebui să fie consultată cu privire la domeniul nuclear

Opiniile societății civile ar trebui să aibă o pondere din ce în ce mai mare în procesul de elaborare a politicilor privind energia nucleară. În această privință, Comitetul pledează pentru creșterea gradului de responsabilitate democratică în procesul decizional desfășurat în contextul Tratatului Euratom, cu implicarea, în egală măsură, a Parlamentului European și a Consiliului, și acordând un rol parlamentelor naționale, care în prezent nu sunt incluse în acest proces.

De asemenea, CESE sprijină revizuirea Tratatului Euratom prin extinderea drepturilor la informare ale societății civile, prin asigurarea unei consultări transfrontaliere între statele membre, în eventualitatea unui impact transfrontalier, dar și prin consolidarea capacității de reacție în caz de accidente nucleare.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Haos în America. Proteste violente împotriva asasinării lui George Floyd. Revine în atenție o problemă sistemică – cea a segregaţiei populației de culoare

Declanșate la începutul săptămânii trecute, după asasinarea de către un polițist alb a bărbatului de culoare George...

Donald Trump: Statele Unite “pun capăt” relațiilor lor cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Președintele american a anunțat vineri că țara sa "pune capăt" relațiilor cu Organizația...

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume, după decesul lui Bob Weighton, la 112...

Un aligator legendar a murit în grădina zoologică din Moscova la vârsta de 84 ani

Aligatorul Saturn a murit de bătrânețe. În jurul lui s-a creat un mit: s-a crezut că a...