Extinderea dincolo de frontiere în UE înseamnă navigarea într-un labirint de reguli contradictorii în materie de TVA și documente, care cresc costurile. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), în special, se confruntă cu sarcini disproporționate de conformitate, ceea ce face mai dificile extinderea și concurența. Pentru a reduce birocrația și a stimula competitivitatea, CESE solicită reforme urgente în două avize adoptate în plenul său din februarie, pe baza rapoartelor Letta și Draghi. Propunerile includ reglementări financiare armonizate, raportare bazată pe inteligență artificială și o politică industrială coordonată.
„Piața unică este coloana vertebrală a prosperității economice europene, dar rămâne incompletă în sectoare-cheie precum finanțele, energia și serviciile digitale”, a declarat președintele CESE, Oliver Röpke. „Dezbaterea de astăzi evidențiază nevoia urgentă de reforme pentru a elimina barierele și a consolida sectorul serviciilor, asigurând condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din UE. Trebuie să lucrăm împreună pentru a promova inovarea, investițiile și reziliența economică, susținând în același timp Pilonul European al Drepturilor Sociale.”
Maria Luís Albuquerque, comisarul pentru servicii financiare și Uniunea de economii și investiții, a fost de acord cu apelul CESE la acțiune: „Viziunea mea pentru Uniunea de economii și investiții este de a crea bogăție pentru cetățenii noștri și creștere pentru companiile noastre, reunindu-le într-un mediu sigur, competitiv, bine reglementat și bine supravegheat. Este timpul să acționăm și fiecare are un rol de jucat. CESE reprezintă toate părțile interesate relevante cărora Uniunea Economiilor și Investițiilor își propune să le aducă valoare. Contez pe sprijinul dumneavoastră pentru a atinge aceste obiective.”
De menționat reacția lui Michał Baranowski, subsecretar de stat polonez, Ministerul Dezvoltării Economice și Tehnologiei: ”Crearea unui cadru de reglementare care să conducă la competitivitatea UE este una dintre prioritățile Președinției poloneze. Susținem eforturile Comisiei de a simplifica reglementările UE, de a scurta procedurile și de a reduce obligațiile de raportare, în special pentru IMM-uri. Este important să se țină cont de perspectivele și contribuțiile părților interesate în acest proces. Aici, Președinția apreciază foarte mult și speră să valorifice cunoștințele de specialitate ale comitetului și angajamentul acestuia față de dialogul dintre societatea civilă, partenerii sociali și antreprenori.”
Avizele CESE au identificat două provocări critice la adresa competitivității: fragmentarea pieței unice, evidențiată în rapoartele Letta și Draghi (INT/1070) și birocrația excesivă care împovărează în special IMM-urile (INT/1075). Ambii factori suprimă inovația și creșterea economică.
Care este problema?
Întreprinderile din Europa sunt copleșite de reglementări complexe și care se suprapun. Acest lucru irosește timp și bani, încetinește Green Deal și restricționează accesul la finanțare pentru companiile mijlocii. Are ca rezultat afaceri frustrate, costuri mai mari pentru consumatori și o creștere economică mai slabă.
„Cu peste 13.000 de acte juridice ale UE, IMM-urile petrec mai mult timp cu documentele decât cu creșterea. Simplificarea acestor reguli este crucială pentru a le ajuta să reușească”, a explicat Paul Rübig, raportor pentru avizul privind competitivitatea IMM-urilor.
Dincolo de sarcinile de reglementare, Europa se confruntă cu provocări structurale mai profunde care îi subminează competitivitatea. Progresul lent în finalizarea pieței unice, disparitățile în infrastructura digitală și energetică și lipsa unei politici industriale coordonate limitează capacitatea UE de a concura la nivel global. În timp ce alte blocuri economice se mișcă rapid pentru a atrage investiții și a încuraja inovația, Europa riscă să rămână în urmă.
În multe părți ale UE, competitivitatea slabă și disparitățile teritoriale sunt strâns legate, ceea ce face ca politica regională să fie esențială pentru puterea economică. Stefano Palmieri, raportorul pentru avizul privind rapoartele Letta și Draghi, a subliniat această legătură: „Politica de coeziune a UE joacă un rol vital în consolidarea competitivității europene. Raționalizarea sistemului de reglementare al UE trebuie să salveze condițiile de muncă, siguranța consumatorilor, coeziunea economică și teritorială și creșterea durabilă.”
Cum se poate repara?
Consolidarea competitivității necesită o abordare cuprinzătoare, care include eliminarea barierelor din sectoare-cheie precum finanțele și energia, accelerarea transformării digitale și asigurarea faptului că IMM-urile se pot extinde și pot concura pe condiții echitabile.
Propunerile avizelor CESE
– Simplificarea reglementărilor fără a reduce standardele de mediu și sociale.
– Crearea unei platforme unice bazate pe inteligență artificială pentru a eficientiza raportarea pentru IMM-uri și companiile mijlocii, făcând conformarea mai rapidă și mai ușoară.
– Armonizarea regulilor între sectoare pentru a reduce hârtiile repetitive.
– Standardizarea reglementărilor financiare în statele membre cu o politică industrială coordonată a UE.
– Reformarea mecanismului de ajustare a frontierei de carbon (CBAM) pentru un sistem mai echitabil, mai puțin împovărător.
UE va face față provocării sau întreprinderile vor continua să se lupte în temeiul unor reguli învechite?
Cu piețele globale care evoluează rapid, Europa trebuie să acționeze acum pentru a rămâne competitivă. CESE a propus soluții clare, dar transformarea propunerilor în realitate necesită un impuls politic și o punere în aplicare rapidă.
Aceasta este și teza lui Giuseppe Guerini, raportorul pentru avizul privind rapoartele Letta și Draghi, care a subliniat că, la fel ca în cazul răspunsului rapid la criza COVID-19 prin NextGenerationEU, UE trebuie să acționeze rapid: „Avem nevoie de aceeași urgență pentru competitivitate și apărarea democrației”.