”Dacă vrem să fim credibili, trebuie să vorbim despre un calendar”, a declarat zilele trecute președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, la Bled, în Slovenia. ”În condițiile în care noi pregătim viitoarea agendă strategică a UE, trebuie să ne fixăm un obiectiv clar… Cred că trebuie să fim gata – de ambele părți – pentru lărgirea UE până în 2030”, a spus Charles Michel la un Forum strategic al Balcanilor occidentali (Albania, Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia) organizat la sfârșitul săptămânii trecute la Bled. Ucraina și Moldova, prezente la Forum, sunt candidate la aderarea la UE. ”Este un obiectiv ambițios, dar necesar și arată că suntem serioși”, a adăugat președintele Consiliului UE.
Extinderea Uniunii Europene se va afla în centrul dezbaterilor liderilor celor 27 țări membre ale Uniunii la următorul lor summit. Ei vor trebui să se pronunțe în privința deschiderii negocierilor pentru aderarea Moldovei și a Ucrainei. În această toamnă, Comisia Europeană trebuie să prezinte recomandările sale la acest subiect. Așa cum se știe, cele două țări au obținut statutul de candidat în iunie 2022, la câteva luni după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Negocieri începute în urmă cu zece ani
Printre cele cinci țări din Balcanii occidentali ce au statut de candidați, unii au început negocieri cu UE de circa zece ani. Charles Michel a recunoscut că lentoarea cu care aceste țări se apropie de Uniune a provocat decepție atât în regiune, cât și în sânul ei. Este așteptat cu mare interes viitorul summit UE-Balcanii occidentali, patronat de Consiliul European din 14-15 decembrie, a anunțat Charles Michel. El a sugerat că noua abordare a problemei ”integrării progresive” decisă de ”cei 27” trebuie să permită țărilor candidate să participe la anumite politici europene cum ar fi apărarea și securitatea îndată ce vor fi considerate pregătite, chiar dacă nu au îndeplinit toate condițiile pentru integrare în blocul european.
Charles Michel s-a declarat ”totalmente de acord” cu președintele Emmanuel Macron că UE trebuie să se reformeze înaintea viitoarei lărgiri. ”Integrarea de noi membri în Uniunea Europeană nu va fi ușoară. Ea va afecta politicile noastre, politicile și bugetele noastre”, a recunoscut președintele Consiliului UE.