Administrația americană a anunţat în 2 aprilie impunerea de „tarife reciproce” tuturor partenerilor comerciali. O zi mai târziu, China a declarat o serie de contramăsuri pentru protecţia drepturilor și intereselor legitime, între care instituirea de taxe vamale suplimentare de 34% tuturor produselor americane exportate în China, chemarea în judecată a SUA în cadrul mecanismului de soluționare a litigiilor al OMC și includerea unui număr de entităţi americane pe lista de control al exporturilor. De îndată ce a apărut vestea, principalii indici americani, între care Dow, Nasdaq 100 şi S&P 500, au scăzut cu peste 3%. Analiștii sunt îngrijoraţi de faptul că, dacă Washingtonul nu își schimbă politica tarifară, creșterea economică a SUA va încetini semnificativ.
În ceea ce privește războaiele comerciale și tarifare, China a declarat în repetate rânduri că nu este dispusă să lupte, dar nu se teme de luptă și va trebui să lupte atunci când este necesar. SUA susţin că au suferit pierderi în comerţul internaţional și au anunţat „tarife reciproce” de 34% pentru China, încălcând principiul clauzei naţiunii celei mai favorizate al OMC. De asemenea, a subminat drepturile legitime ale Chinei la dezvoltare şi este o practică tipică de agresiune unilaterală.
Indiferent că vorbim din perspectiva legilor economice sau a datelor faptice, deficitul comercial al SUA este rezultatul acţiunii pieţei, fiind afectat de diverși factori, cum ar fi competitivitatea industrială, structura economică, diviziunea internaţională a muncii, politica comercială și statutul valutar al dolarului american. Mai mult, Statele Unite au ignorat în mod selectiv avantajul său copleșitor în comerțul cu servicii. Potrivit datelor statistice oferite de OMC, exporturile de servicii din SUA au depășit, în 2023, 1.000 de miliarde de dolari, reprezentând 13% din comerţul cu servicii la nivel global. În 2024, excedentul comercial al serviciilor din SUA a ajuns la aproape 300 de miliarde de dolari. Se vede că SUA n-au suferit din cauza comerţului internaţional, ci au obţinut profituri uriașe din acesta.

Pacea între China și SUA va aduce beneficii amânduora, dar luptele le vor răni pe amândouă. Analiștii cred că impunerea de „tarife reciproce” de către Washington poate avea repercusiuni asupra economiei Chinei pe termen scurt. Dar în cazul în care rezistenţa şi tenacitatea economică ale Chinei au devenit tot mai mari în urma mai multor ciocniri comerciale, iar „cercul partenerilor comerciali” ai Chinei continuă să se extindă, presiunea tarifelor suplimentare ale SUA va fi în mare măsură dispersată. Factori precum piaţa ultra-mare de peste 1,4 miliarde de oameni, dezvoltarea accelerată a productivităţii de calitate nouă și politica de deschidere către exterior la nivel înalt, oferă Chinei capacitatea necesară pentru a rezista riscurilor exterioare și a promova creşterea economiei proprii în mod stabil.
Pe de altă parte, faptele au dovedit că impunerea de tarife suplimentare nu va rezolva problema dezechilibrului comercial al SUA, ci va submina economia americană. Controlul inflaţiei este un obiectiv important al administrației americane, dar presiunea tarifară impusă lumii este contrară acestui obiectiv. Datele arată că indicele preţurilor de consum, în martie 2025, în SUA, a crescut cu 3,5% față de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând cel mai înalt nivel din septembrie 2023. Aceasta arată că revenirea inflaţiei în SUA de la începutul acestui an nu este un fenomen temporar. Întreprinderile americane au, de asemenea, dificultăţi în faţa presiunii tarifare. Datele statistice mai arată că noile tarife vor aduce companiilor americane costuri suplimentare de 433 de miliarde de dolari.
În anii 1930, Statele Unite au „inventat” Legea Smoot-Hawley Tariff, impunând tarife suplimentare la peste 20.000 de mărfuri importate din străinătate, fapt care a declanșat contramăsuri comerciale din alte ţări. Drept urmare, comerţul global s-a redus cu peste 60% în cinci ani, iar importurile și exporturile SUA au suferit pierderi mari, ţara scufundându-se în Marea Depresiune.
În lumea de azi, multipolarizarea și globalizarea economică se dezvoltă în profunzime, iar unilateralismul și protecţionismul sunt nepopulare. SUA trebuie să-și corecteze imediat practicile greșite și să nu mai folosească tarifele ca instrument de intimidare împotriva altor ţări. De asemenea, ţările din întreaga lume ar trebui să se unească pentru a respinge în comun agresiunea unilaterală a administrației americane și pentru a proteja sistemul comercial multilateral. Nu există câștigători în războaiele tarifare și comerciale. Acesta este un adevăr de necontestat.