În 2000, Summitul Mileniului al ONU a adoptat „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”, eradicarea sărăciei extreme și a foamei fiind în fruntea listei celor opt obiective, se angajează să reducă la jumătate proporția persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă în lume până în 2015.
Potrivit Raportului ONU privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului din 2015, proporția populației extrem de sărace a Chinei a scăzut de la 61% în 1990 la 4,2% în 2014, China devenind astfel prima țară care a realizat obiectivele de dezvoltare ale mileniului ale Națiunilor Unite.
În 2016, Organizația Națiunilor Unite a lansat „Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”. Scopul său principal este „eliminarea sărăciei sub toate formele și manifestările sale, inclusiv sărăcia extremă până în 2030”.
De la reformă și deschidere către lumea exterioară, 770 de milioane de oameni săraci din mediul rural din China au fost scoși din sărăcie, reprezentând în același timp peste 70% din totalul global.
Astfel obiectivul de reducere a sărăciei din Agenda Națiunilor Unite 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost atins cu 10 ani înainte de termen. Victoria completă a Chinei în lupta împotriva sărăciei nu este doar o mare realizare istorică pentru națiunea chineză, ci și un miracol în istoria reducerii sărăciei umane, creând un exemplu de guvernanță pentru reducerea sărăciei și aducând o contribuție semnificativă la cauza globală de reducere a sărăciei.
China a realizat o dezvoltare rapidă prin reformă și deschidere și s-a clasat pe primul loc în lume în contribuția sa la creșterea economică globală timp de 15 ani consecutivi. În același timp, China a depus eforturi neîncetate pentru a promova dezvoltarea în comun a lumii.
China participă activ la cooperarea internațională de reducere a sărăciei, prin anularea datoriilor, acordarea ajutoarelor și asistenței contribuind direct la reducerea sărăciei globale, prin construirea în comun a „Belt and Road”, ajutând țările în curs de dezvoltare să consolideze construcția infrastructurii și să desfășoare proiecte de cooperare agricolă pentru a crea locuri de muncă locale și pentru a îmbunătăți mijloacele de trai ale oamenilor.
Ca membru fondator, China s-a alăturat „Alianței Națiunilor Unite pentru eliminarea sărăciei”, împărtășind experiența de reducere a sărăciei prin intermediul mai multor platforme.
China a instituit, de asemenea, un „Fond de asistență pentru cooperarea Sud-Sud” și a implementat peste 100 de proiecte de cooperare pentru dezvoltare în peste 50 de țări din Asia, Africa și America, cu peste 20 de milioane de beneficiari.
Potrivit unui raport de cercetare al Băncii Mondiale, construcția în comun a „Belt and Road” va scoate din sărăcie extremă 7,6 milioane de oameni și 32 de milioane de oameni din sărăcie moderată în țările relevante. Cu timp de peste 70 de ani de la fondarea Chinei Noi,
China a trimis peste 600.000 de lucrători în 166 de țări și organizații internaționale și a acordat ajutor de aproape 400 de miliarde de yuani RMB, contribuind cu înțelepciunea și forța chineză la accelerarea procesului de reducere a sărăciei la nivel mondial.
China va sprijini întotdeauna ONU să joace un rol de coordonator, va pune dezvoltarea într-o poziție proeminentă în macro-politici globale și va continua să colaboreze cu oamenii din toate țările pentru a se ajuta reciproc la bine și la greu și pentru a construi împreună o comunitate umană cu un destin comun care să împartășească prosperitatea și dezvoltarea.