Cercetătorii chinezi de la Observatorul Național Astronomic și alte institute de cercetare tehnico-științifică din China au detectat unde gravitaționale nanohertz, cu ajutorul telescopului sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST). Specialiștii au publicat astăzi, în revista astronomică chineză „Studii de astronomie și astrofizică”, un referat privind rezultatele cercetării.
O undă gravitațională nanohertz este o fluctuație în curbura spațiu-timp cu o frecvență extrem de joasă și cu o lungime de câțiva ani-lumină. Detectarea acesteia presupune o muncă extrem de dificilă.
Directorul Observatorului Național Astronomic din Chinia, Chang Jin, a declarat că observarea undelor gravitaționale nanohertz a deschis o nouă etapă în explorarea spațiului cosmic, ajutând la cercetarea obiectelor cosmice extraordinar de dense, precum găurile negre, găurile negre extrem de mari, dar și la studiul privind formarea și evoluția galaxiilor, structura inițială a cosmosului și altor direcții de cercetare științifică.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV