Asistent universitar, Tuersen Aibai la Facultatea de Jurnalism și Comunicare din cadul Universității din Xinjiang, a publicat articolul: Războiul opiniei publice! Occidentul a inventat peste 30.000 fake news-uri despre „munca forțată” în Xinjiang. El a contorizat peste 30.000 de relatări de la 22 instituții de presă din 15 țări și regiuni și a analizat 189 de articole provenite de la 13 instituții de presă, care au răspândit știri false despre „muncă forțată”.
În ultimi ani, spune asistentul universitar în editorialul său, forțele anti China occidentale au promovat așa-numită muncă forțată, prin care au încercat să stigmatizeze Bejingului și submineze relațiile cu țările lumii. Presa occidentală, think-tank-urile, ONG-urile și politicienii lucrează îndeaproape pentru a promova acest subiect.
La 31 august 2022, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a publicat un raport de evaluare privind așa-numitele „preocupări ale drepturilor omului în Xinjiang”, care defăimează China cu privire la transferul surplusului de forță de muncă și realocarea și angajarea tinerilor în centre de formare profesionale, pe baza informațiilor false furnizate de Occident.
De fapt, transferul surplusului de forță de muncă rurală este o modalitate importantă adoptată de guvernul chinez pentru creșterea veniturilor oamenilor de la sate și joacă un rol important în îmbunătățirea condițiilor de viață a tuturor celor din grupurile etnice. Această măsură a fost luată în 1990 în întreaga țară.
În plus, pentru a eradica de la rădăcină elementele care generează terorismul și extremismul religios și pentru dejuca activitățile teroriste, în Xinjiang s-au înființat centre de educație și formare în conformitate cu legea, pentru a desfășura activități de educație. Eliminarea răspândirii extremismului prin educație și prin ocuparea forței de muncă reprezintă o strategie globală de combatere a terorismului, iar instituții similare există și în țările occidentale. Cu toate acestea, activitățile de educație și formare dinn Xinjiang au fost prilej de atac a forțelor occidentale anti chineze și le-au numit în mod fals „lagăre de concentrare”.
Tuersen Aibai a mai notat că politicienii, presa, think-tank-urile și diverse organizații non-guvernamentale au inventat fake news-uri cu „un milion de uiguri care sunt ținuți cu forța în centrele de educație și formare”. Dar, în spatele acestei știri false sunt prejudecăți și scheme bine puse la punct pentru a sub estima și suprima dezvoltarea Chinei. Cu toate acestea, atacurile și defăimarea nu afectează cu nimic prosperitatea continua și stabilitatea din Regiunea autonomă Xinjiang și nici avansul Chinei.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV