„Stilul mafiei: fie plăteşti, fie suferi!”, a declarat fostul director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Pascal Lamy, comentând decizia administrației americane de a impune „tarife reciproce” partenerilor comerciali. Washingtonul a amenințat, la 7 aprilie, că va crește și mai mult taxele vamale pentru China, dezvăluind scopul real de a cere prețuri exagerate și de a amenința în mod fățiș.
SUA a anunțat că dacă China nu va anula taxele vamale suplimentare de 34% pentru produsele americane, până la data de 8 aprilie, vor impune tarife suplimentare de 50% produselor chinezești. Realitatea este clară. SUA au inițiat mai întâi coerciția cu tarife ridicate împotriva Chinei, iar China a adoptat ulterior contramăsuri, cu scopul de a determina SUA să revină pe calea corectă a sistemului comercial multilateral. Însă, SUA greșește și mai mult, intenționând să exercite presiuni extreme asupra Chinei, să o șantajeze. Bineînțeles, încă o dată, SUA calculează greșit. China a anunțat în termeni expliciți că, în cazul în care SUA vor acționa cu încăpățânare, este pe deplin pregătită să riposteze.
Profesor universitar de la Universitatea de Afaceri Externe din China, Li Haidong, susține că escaladarea șantajului SUA față de China ascunde intenții multiple. Pe termen scurt, administrația americană joacă „cartea tarifelor” în interesul electoratului intermediar de anul viitor, pentru propriile interese politice. Pe termen lung, dat fiind faptul că China este promotorul ferm al globalizării economice, SUA urmăresc, prin escaladarea „războiului tarifar”, răsturnarea și remodelarea procesului de globalizare din ultimele decenii, pentru menținerea hegemoniei americane, pentru a putea continua să „sugă sângele” lumii.
Poporul chinez se comportă cu sinceritate în relațiile cu partenerii, dar exercitarea de presiuni și lansarea de amenințări sunt inutile. După declanșarea războiului comercial de către SUA, în 2018, economia Chinei a demonstrat o rezistență tot mai mare, pe măsura creșterii presiunilor exterioare, în timp ce inclusiv „cercul de prieteni” din comerțul exterior s-a lărgit tot mai mult.
Din 2018, ponderea exportului Chinei în ASEAN a crescut de la 12,8%, la 16,4%. Ponderea exporturilor în țările participante la construirea în comun a inițiativei „O centură, un drum” a crescut, de la 38,7, la 47,8%. În contrast, ponderea exporturilor în SUA a scăzut de la 19,2, la 14,7%. De aceea, creșterea drastică a taxelor vamale de către SUA nu va putea produce influențe majore asupra economiei Chinei.
Mai mult, economia chineză este precum o mare nemărginită, care poate rezista tuturor furtunilor. China dispune de un fundament solid pentru a fi un motor de durată pentru creșterea economiei mondiale. Recent, multe instituții financiare au crescut prognozele de creștere economică a Chinei. Mai multe companii transnaționale, inclusiv companii americane, privesc China ca pe „o oază a certitudinilor și o zonă promițătoare pentru investiții și pentru dezvoltarea afacerilor”.

De partea cealaltă, SUA vor suferi efectele adverse ale escaladării șantajului cu tarife.
Fundația George Bush pentru Relațiile SUA-China a avertizat că politica „tarifelor reciproce” va agrava inflația în SUA, va genera șomaj și devalorizarea dolarului american, aceasta fiind „o politică economică eronată, foarte rar întâlnită în istoria contemporană a SUA”. Fermierii americani care sunt dependenți de piețele străine se plâng că „suferă de o lovitură multilaterală”.
Goldman Sachs estimează că, în următoarele 12 luni, probabilitatea apariției unei recesiuni economice în SUA este de 35%, superioară celei inițiale de 20%. Un studiu realizat de Universitatea Yale arată că politica tarifară americană ar duce la creșterea cu 2,3% a ratei inflației în SUA în anul acesta, echivalent cu pierderi de 3.800 USD în fiecare gospodărie de americani de rând. La rândul său, Wall Street a avertizat că „o iarnă nucleară economică creată singură de Statele Unite ale Americii” este pe cale să apară.
De-a lungul anilor, SUA s-au obișnuit să sacrifice interesele lumii pentru a servi propria hegemonie, practica fiind condamnată cu vehemență de întreaga lume. Revista germană Der Spiegel a publicat recent un articol intitulat „America rea, China bună”, în care precizează că recentele comportamente diferite ale Chinei și SUA au sugerat o nouă distribuție de roluri în economia mondială: unul se dovedește a fi apărătorul liberului schimb la nivel global, celălalt este ca un personaj furios, care se simte trădat, care lovește și atacă peste tot.
Indiferent de presiuni, China va continua să își concentreze eforturile pe propriile afaceri, promovând deschiderea către exterior de înalt nivel. De asemenea, China crede cu consecvență că relațiile economice și comerciale chino-americane urmăresc, în esență, avantajul reciproc și câștigurile comune, divergențele comerciale trebuind soluționate adecvat, prin dialog pe picior de egalitate.
Dacă SUA vor pune în aplicare măsurile tarifare propuse, China va adopta măsurile necesare pentru a-și proteja cu fermitate drepturile și interesele legitime.