14 experți independenți ai ONU în drepturile omului au emis o declarație comună, cerând guvernului SUA să deblocheze miliardele de dolari în active ale Băncii centrale a Afganistanului.
Practic, declarația arată că SUA încalcă abuziv normele internaționale și interesele altor state.
Poate că acele miliarde de dolari nu semnifică nimic pentru Washington, dar este o sumă importantă pentru Afghanistan, o țară care a fost încercată de războaie și se confruntă cu o lipsă acută de fondurii pentru reconstrucția țării.
Potrivit instituțiilor internaționale de consultanță, peste 23 milioane de cetățeni din Afghanistan au nevoie imediată de alimente, 95% din populația nu are alimente suficiente și peste 4 milioane de afghani nu au acoperiș deasupra capului.
SUA au provocat în 2001, sub pretextul antiterorismului, un război în Afghanistan, care a durat 20 ani și a dus la mai bine de 100.000 civili morți și răniți și 11 milioane de refugiați.
Cu toate că SUA au retras în august 2021 trupele desfășurate în Afghanistan, Președintele american a semnat în februarie un decret care permite înghețarea bunurilor băncii centrale afghane în valoare de 7 miliarde dolari și acordarea a jumătate din sumă cu titlu de compensații victimelor de la World Trade Center.
Afghanistan nu este un caz singular
Din Irak în Siria, din Cuba în Iran, SUA au impus sub pretextul drepturilor omului și al libertății sancțiuni abuzive.
O altă rezoluție ONU, aprobată în iunie anul trecut, cere ridicarea blocadei economice, comerciale și financiare impusă Cubei de către SUA.
În situația războiului din Ucraina, SUA au livrat 8 loturi de armament în Ucraina, în valoare de 3,7 miliarde dolari.
În acest context, China spune că distrugerea Ucrainei, punerea la punct a Rusiei și tulburarea Europei, este în beneficiul doar complexului industrial și militar SUA.
Articol realizat de Radio China International și CCTV