Fostul președinte american, Barack Obama, a acuzat, recent, la cea de-a 26-a Reuniune a Țărilor Semnatare a Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26), China și Rusia de „lipsa urgenței” în controlul emisiilor de carbon.
La adresa afirmației părții americane, activista în probleme climatice din Uganda, Vanessa Nakate, a spus pe Twitter că Obama a promis că va oferi anual 100 miliarde USD țărilor sărace pentru a face față încălzirii globale.
„Este o promisiune bună, dar nu a fost îndeplinită niciodată”, remarcă Nakate.
Cu privire la ipocrizia SUA, cofondatorul organizației „Coalition for Rainforest Nations”, Federica Bietta, consideră că faptul că țările dezvoltate nu și-au îndeplinit promisiunile nu este doar „frustrant”, dar și subminează încrederea reciprocă în înființarea unei „cooperări reale”.
Potrivit statisticilor, de la Revoluția Industrială, omenirea a emis aproximativ 1.500 miliarde de tone de dioxid de carbon, din care SUA este responsabilă pentru peste 400 de miliarde de tone, reprezentând o pondere de 27% din total.
Chiar și fostul vicepreședinte american, Al Gore, a recunoscut că țările industrializate „au obligația de a face mai mult” în această privință.
Citat de Deutsche Welle, Robbie Andrew, expert la agenția norvegiană de cercetare climatică CICERO, a precizat că nu „China este inițiatorul acestei probleme” deoarece a început mult mai târziu procesul de industrializare/
În prezent, China a demarat o serie de proiecte majore în energie eoliană și fotovoltaică cu o cantitate de 30 milioane de kilowați.
În plus, suprafața medie zilnică de împădurire în China ajunge la aproximativ 12.000 de hectare.