Liderii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Australiei au anunțat programul prin care Australia va fi dotată cu trei submarine nucleare de clasă Virginia, întregul plan urmând să fie încheiat în anul 2055, cu un cost de 245 miliarde de dolari.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a organizat șapte discuții interguvernamentale pentru a analiza acest dosar, multe țări exprimându-și opoziția fermă.
În Septembrie 2021, reprezentanții de la Washington, Londra și Canberra, au anunțat înființarea parteneriatului trilateral de securitate (AUKUS), scopul fiind că SUA și Marea Britanie, în calitate de țări semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), să transfere tone de uraniu înalt îmbogățit în Australia, țară fără dispozitive militare nucleare. Decizia încalcă obiectivele și principiile NPT, AIEA și Tratatului privind Zona denuclearizată din Pacificul de Sud.
În ultimul an, cele trei țări s-au angajat în mod repetat în operațiuni sub acoperirea AIEA, obligând Secretariatul să facă scutiri de supraveghere și să rețină amendamente în rezoluțiile AIEA, toate încercările generând nemulțumiri.
Comunitatea internaţională poate vedea clar că cele trei ţări încearcă să reproducă modul în care NATO a provocat conflicte regionale în regiunea Asia-Pacific. Acest complot geopolitic restrâns a fost pus la îndoială și respins de țările din regiune. Ţările ASEAN, precum Indonezia şi Malaezia, se tem că acest lucru va exacerba cursa regională a înarmării.
Cooperarea submarinelor nucleare nu este o chestiune privată a celor trei țări, ci implică interesele tuturor statelor membre AIEA, trebuind să fie decisă de toate statele membre, prin intermediul unor mecanisme interguvernamentale. Locuitorii din Asia-Pacific nu vor uita că, după ieșirea din Războiul Rece, regiunea s-a dezvoltat, devenind cea mai dinamică și cu cea mai rapidă creștere din lume. Iată de ce, locuitorii de aici nu vor permite nimănui să afecteze această realitate prețioasă.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV