„Canada se simte trădată, violată și bătută de Big Brother fără niciun motiv întemeiat”, a scris Derek Holt, economist la Scotiabank, într-un articol, după ce Statele Unite ale Americii au anunțat tarife vamale pentru Canada. Dar cum au răspuns în cele din urmă politicienii canadieni la „trădare, agresiune și represiune”? Guvernatorii tuturor celor 13 provincii și teritorii canadiene au mers în SUA în delegație, ca să facă lobby pe lângă parlamentarii americani, cercuri de afaceri și lideri sindicali, încercând să implore SUA să se deschidă.
Lucrul și mai absurd este acela că, pentru a convinge SUA, acești politicieni canadieni au jucat de fapt „cartea China”, prezentând-o ca pe „inamicul economic comun”. De exemplu, guvernatorul din Ontario, Doug Ford, a susținut că SUA, în procesul căutării de soluții pentru „decuplarea”de China, au nevoie de sprijinul provinciilor canadiene. Canada poate urma exemplul SUA în a impune tarife ridicate pentru produsele chinezești și să susțină la limită investițiile chineze în domenii cheie. Dar, acest lucru a fost ridiculizat de multă lume.
Există o zicală în America: „Prea departe de cer, prea aproape de America.”Aceasta este foarte potrivită pentru Canada. Este cel mai mare vecin și aliat apropiat al SUA și este, de asemenea, membru al coaliției Cinci Ochi. Cu toate acestea, în fața intereselor, SUA nu au arătat milă în asuprirea, constrângerea și umilirea Canadei.
Analizând rațional relațiile dintre China și Canada, vom constata că nu există niciun conflict fundamental de interese între aceste două țări, că relațiile dintre ele au fost mult timp în prim-planul relațiilor Chinei cu țările occidentale. China este al doilea mare partener comercial al Canadei, sursă de importuri și piață de export. În cei nouă ani în care premierul Justin Trudeau a condus această țară, dezvoltarea inițială a relațiilor chino-canadiene a fost bună, dar odată ce partea americană consideră China ca „cel mai mare rival strategic”, abordarea canadiană a început să se deformeze, dorind să devină avangardă și pion anti-China pentru SUA. Acest lucru a condus la o cooperare China-Canada tot mai „rece” și, de asemenea, a forțat Canada să plătească ea însăși prețul.
Pentru abordarea greșită a propriului guvern, multe persoane și companii din Canada și-au exprimat opoziția. Nu cu mult timp în urmă, raportul Canada-China Business Survey publicat de Consiliul de Afaceri Canada-China menționa că majoritatea companiilor canadiene consideră China una dintre primele cinci piețe preferate la nivel global și că asigurarea oportunităților de piață în China este de „importanță strategică” pentru Canada.
Anul acesta se împlinesc 55 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între China și Canada și 20 de ani de la stabilirea parteneriatului strategic. În prezent, Canada se confruntă cu un punct de cotitură în situația sa politică. Viitorii lideri ai țării au un test cheie de trecut, dacă aderă la autonomia strategică, dacă refuză să fie luptătorii anti-China „fără creier”ai SUA sau dacă revin la o percepție rațională a Chinei.