Secretarul de stat american, Antony Blinken, a fost prezent miercuri la ceremonia de inaugurare a Ambasadei Regatului Tonga în SUA, instituție care s-a deschis pentru prima oară după stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. În aceeași zi, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a vizitat Papua Noua Guinee, urmând să se întâlnească cu Antony Blinken în Australia pentru a participa la dialogul anual „2+2”. Vizitele celor doi oficiali americani în țările din Pacificul de Sud reflectă, într-o oarecare măsură, intenția SUA de aprofundare a influenței lor în regiune. În ultimii ani, sub îndrumarea așa-numitei „strategii Indo-Pacific”, SUA accelerează extinderea influențelor în Pacificul de Sud.
După cel de-al Doilea Război Mondial, pe pământul țărilor din Pacificul de Sud erau terenurile experimentale ale armelor nucleare americane și depozitele cu deșeuri nucleare, fapt care dăunează grav sănătății popoarelor acestor țări și afectează mediul înconjurător de acolo. După încheierea Războiului Rece, aceste țări fiind considerate mai puțin valoroase pentru strategiile americane, Washington a scăzut asistența financiară, a închis ambasadele și a retras voluntarii. Relațiile între SUA și țările din regiune au început să „repauzeze”.
China și țările insulare din Pacific au desfășurat cooperări reciproc avantajoase pe baza respectului mutual, aducând beneficii reale populației locale, stârnind îngrijorări strategice din partea SUA. Cu mentalitatea jocului cu sumă zero, SUA și-au schimbat aroganța și neglijența, trimițând oficiali de rang înalt în vizite și promițând ajutor în sume uriașe, entuziasmul față de țările din Pacificul de Sud din partea SUA devenind brusc mare.
The Washington Post scria că SUA folosesc prezența lor în regiunea Pacific pentru a face față atractivității tot mai mare a Chinei. Mai sunt analize care afirmă că SUA vor să excludă și să suprime prezența și interesele Chinei în regiunea Pacificului de Sud, pentru a obstrucționa și submina cooperarea reciproc avantajoasă dintre China și țările Pacificului de Sud. Antony Blinken a afirmat, miercuri, la conferința de presă din Tonga că odată cu implicarea tot mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific, „unele comportamente sunt din ce în ce mai mult cu probleme”. Ministrul Apărării al SUA, Lloyd Austin a abordat întărirea și aprofundarea cooperării în domeniul apărării în actuala sa vizită în Papua Noua Guinee. SUA speră să reînnoiască „Acordul de Asociere” pentru a asigura privilegii militare în țările din Pacificul de Sud. Unii analiști consideră că SUA militarizează regiunea Pacificului de Sud și doresc să facă din țările insulare ale Pacificului de Sud un punct strategic pentru suprimarea Chinei în emisfera sudică.
Pentru țările insulare din Pacific, cea mai reală amenințare cu care se confruntă în prezent este criza existențială provocată de schimbările climatice și de nivelul de trai scăzut al populației locale. Casa Albă a declarat în septembrie anul trecut că va oferi un ajutor suplimentar de peste 810 milioane de dolari țărilor insulare din Pacific, dar nu este clar câți bani a livrat. Sunt studii care arată că așa-numitul „ajutor” acordat țărilor din Pacificul de Sud este folosit, în esență, pentru a transplanta și impune acolo sistemul politic occidental. O astfel de asistență servește scopurilor strategice ale Statelor Unite și ale Occidentului și este complet lipsită de sinceritate în ceea ce privește promovarea dezvoltării economice locale și îmbunătățirea bunăstării oamenilor.
Oceanul Pacific este un ocean al păcii și cooperării. China salută toate eforturile în cooperare care duc la dezvoltarea țărilor din Pacificul de Sud. După cum a spus prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, nimic nu poate opri cooperarea prietenoasă și reciproc avantajoasă între țara sa și China.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV