China critică declarațiile Statelor Unite privind politica nucleară

Statele Unite ale Americii și Japonia au transmis o declarație comună despre Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.

Practic, își laudă contribuțiile la gestionarea domeniului nuclear și, în același timp, critică politica nucleară a Chinei.

Astfel, SUA și Japonia au emis joi o declarație comună în care anunță că au observat cum China este angajată în creșterea capacităților sale nucleare.

Acestea au solicitat să adopte măsuri pentru diminuarea riscurilor nucleare, creșterea transparenței și promovarea dezarmării nucleare.

În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Zhao Lijian, a arătat că SUA constituie cea mai mare amenințare la adresa securității strategice globale.

„SUA dispune de cel mai mare și avansat arsenal nuclear din lume. În plus, alocă trilioane de dolari pentru retehnologizarea forțelor nucleare, dezvoltă arme nucleare cu randament scăzut, reduce pragul utilizării de arme nucleare, amplasează sistemul de scut anti-rachetă la nivel global și încearcă să amplaseze rachete terestre cu rază medie de acțiune”, spune Zhao Lijian.

Zhao a afirmat și despre Japonia că se autointitulează „model” al dezarmării și neproliferării nucleare la nivel internațional, dar în realitate spune un lucru și face altul.  

„Neavând capacități nucleare, Japonia conservă de multă vreme mari cantități de materiale nucleare sensibile care depășesc nevoile sale reale, care reprezintă riscuri majore de proliferare nucleară și pericole latente în securitatea nucleară. Dacă Tokyo vrea cu adevărat să promoveze procesul de dezarmare nucleară și de neproliferare nucleară la nivel internațional, ar trebui să adopte o atitudine responsabilă”, a arătat Zhao Lijian.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW