Cea de-a doua Expoziție Internațională a lanțului de Aprovizionare din China (CISCE) a fost organizată la Beijing, în prezența a peste 620 de companii, instituții și organizații internaționale, numărul fiind în creștere cu aproximativ 20% față de ediția precedentă. Dintre acestea, 32% au fost reprezentate de expozanți străini (+6%), în timp ce numărul companiilor din Top 500 a crescut cu 42%. Dintre expozanții străini, cei mai mulți au fost din SUA, iar firmele din Europa și Japonia au fost de asemenea în creștere.
Expozanți acordă importanță oportunităților de schimburi aduse de CISCE. Anul acesta, participarea întreprinderilor chineze și străine a devenit un punct culminant major. De exemplu, patru companii: Rio Tinto din Marea Britanie, Bosch din Germania, Baowu și Xiaopeng din China, au apărut împreună în lanțul de vehicule inteligente. Xu Daquan, președintele Bosch China, a declarat că „pentru China, o piață uriașă și în creștere, un lanț de aprovizionare inovator și stabil, alături de colaborarea în amonte și în aval, sunt cheia dezvoltării de succes filialei companiei de aici”.
Expozanții consideră că China a jucat un rol important în îmbunătățirea indicelui global al lanțurilor de aprovizionare. De la promovarea conectivității infrastructurii, la promovarea digitalizării și inteligenței lanțurilor de aprovizionare, până la semnarea unei serii de acorduri de liber schimb, China a injectat forță în lanțurile globale de aprovizionare.
În plus, ceea ce apreciază companiile străine este capacitatea Chinei de a se extinde la nivel global. Fiind cea mai mare țară producătoare și cu un comerț major de bunuri din lume, China este o verigă cheie în lanțul global de producție și aprovizionare. China aduce produse rentabile consumatorilor globali, oferind o garanție importantă pentru funcționarea tuturor aspectelor economiei. De exemplu, grupul britanic Rio Tinto lucrează cu compania chineză Wuxi Baotong de aproape un deceniu, benzile transportoare furnizate de partenerul chinez putând funcționa 24 de ore pe zi în condiții meteo extreme, în SUA, Australia, Africa de Vest sau Mongolia.
În același timp, China este țara cu cele mai complete categorii industriale și cele mai complete facilități de sprijin conform standardelor Națiunilor Unite, conceptul „un traseul acoperind un lanț industrial, în timp ce o mașină iese de pe linia de asamblare în 40 de secunde” devenit imaginea capacităților de sprijin industrial ale Chinei, fapt care îmbunătățește semnificativ eficiența operațională a întreprinderilor străine, reducând costurile de operare.
În fabrica Taicang, provincia Jiangsu, componentele cheie ale vehiculelor cu energie nouă produse de fabrică trebuie transportate doar la întreprinderile aflate la câțiva kilometri distanță, pentru a finaliza asamblarea. Datorită aceste eficiențe, companiile străine au extins lanțurile de aprovizionare în China.
Directorul executiv al companiei Apple, Tim Cook, a declarat că „fără China, nu acum ar exista Apple”. La rândul său, Grupul Volkswagen consideră China ca fiind „al doilea stat natal”, în timp ce rata de localizare a pieselor Tesla din megafabrica Shanghai depășește 95%. Reprezentantul Tesla a declarat că, datorită eficienței forte ridicate de producție, costul de vânzare al unui vehicul produs la Shanghai continuă să fie optimizat.
Pe măsură ce China accelerează dezvoltarea unei noi productivități de calitate, optimizarea și modernizarea lanțului global de producție și de aprovizionare câștigă un nou impuls.
Expoziția Internațională a lanțului de Aprovizionare din China (CISCE) 2024 a adăugat o nouă zonă de expoziție dedicată lanțului de producție avansată.
Pe termen lung, în era globalizării economice, doar aderând la cooperarea deschisă a lanțurilor globale de producție și aprovizionare poate fi asigurată dezvoltarea câștig-câștig.
De la prima lansare a inițiativei comune a diferitelor lanțuri industriale în cadrul CISCE, până la propunerea privind „consolidarea rezilienței lanțului de aprovizionare APEC”, prezentată de comunitatea de afaceri din China și SUA, China a promovat construirea unei economii mondiale deschise și a menținut stabilitatea lanțurilor de producție și aprovizionare, întărind încrederea întreprinderilor străine în integrarea activă.
Potrivit unui sondaj recent realizat de Consiliul Chinei pentru Promovarea Comerțului Internațional în rândul a peste 400 de companii, peste 60% dintre acestea cred că politicile Chinei au jucat un rol bun în sprijinirea lor, fiind simțită determinarea Chinei de a extinde deschiderea la nivel înalt.
„Nu se poate face o pădure cu un singur copac, nu se poate face o melodie cu o singură notă”, a declarat Dominic Barton, președintele grupului britanic Rio Tinto, citând un proverb chinez, pentru a cere consolidarea cooperării internaționale.
În ultimele decenii, dezvoltarea și creșterea lanțurilor globale de producție și aprovizionare au contribuit la creșterea rapidă a economiei mondiale. În fața incertitudinii, este necesar un lanț de aprovizionare mai rezilient și mai dinamic.