Japonia a început joi la ora locală 13:00 deversarea în mare a apei contaminate nuclear de la Fukushima. Este o zi catastrofală pentru mediul oceanelor. Deversarea în mare a apei în urma accidentului nuclear este fără precedent, după valorificarea în scopuri pașnice a energiei nucleare de către oameni, standardul tratării apei de acest tip nu a fost recunoscut de întreaga lume. Acțiunea va pune fără îndoială comunitatea internațională într-un pericol uriaș.
Potrivit Tokyo Electric Power Company, vor fi deversate în 17 zile 7.800 tone de apă nucleară în Oceanul Pacific, cantitatea deversată pentru anul curent fiind de 31.200 tone. Specialiști susțin că cele 1,3 milioane de tone de apă contaminată nuclear din Japonia vor fi evacuate în 30-50 ani. Unele experimente arată că apa deversată va ajunge în noiembrie 2026 la coatele Americii de Nord și ar acoperi întregul Pacific de Nord și se va răspândi în februarie 2030 în oceanul Indian, fiind răspândită peste 10 ani în întregul Pacific.
Echipamentul de drenaj funcționează eficient? Măsurile de gestionare și mecanismele de monitorizare pot ține pasul? Japonia nu a dat niciodată un răspuns. Acest lucru a provocat, fără îndoială, daune japonezilor și chiar lumii. Însă, primii care suferă sunt pescarii. Coreea de Sud a declarat joi că va menține interdicția de import pentru produsele acvatice japoneze de la Fukushima. Și China a anunțat suspendare completă din 24 august a importului de produse acvatice de aici.
The New York Times a scrie că decizia Japoniei de a deversa poluanți în mare nu este „nici transparentă, nici incluzivă” și cataloghează că decizia guvernului este opacă. Începând de 24 august 2023, guvernul japonez va avea parte de o condamnare puternică din partea comunității internaționale, o opoziție severă din partea diferitelor țări și revendicări din partea comunității internaționale. Istoria va considera Japonia responsabilă.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV