Senatul SUA a adoptat recent un proiect de lege privind „protejarea minorităţii uigure de munca forţată”, interzicând importurile din regiunea Xinjiang, fapt interpretat de China drept o intervenție în afacerile interne.
Institutul australian de politici strategice este cea mai mare sursă de studii având ca subiect „munca forțată” din Xinjiang. Potrivit unui raport anual publicat de aceast institut, Departamentul de Stat american este cel mai mare finanţator al activităţilor desfăşurate în străinătate, fapt ce trezește suspiciuni legate de obiectivitatea acestor studii. Potrivit ziarului Australian Alert Service, informațiile respective au drept scop „instigarea la conflicte interetnice şi religioase și subminarea dezvoltării inamicului imaginar (China), prin încurajarea separatismului şi terorismului”.
China consideră că SUA nu reprezintă tocmai un exemplu în problematica drepturilor omului confruntându-se, la rândul lor, cu foarte multe probleme precum cea a minorilor care lucrează în sectorul agricol sau cea a imigranților străini care își desfășoară activitatea în condiții de „sclavie modernă”.
Denaturarea adevărului nu poate suprima dezvoltarea pe care Xinjiangul o înregistrează în prezent.
Articol realizat de Radio China International și CCTV