În prima zi a anului 2023, premierul Republicii Mauritius, Pravind Kumar Jugnauth, a anunțat că țara sa a demarat negocieri cu Marea Britanie privind suveranitatea insulelor Chagos, fapt care a marcat startul procesului de revenire a insulelor la Mauritius. Acum, comunitatea internațională așteaptă ca după rezolvarea problemei apartenenței insulelor Chagos, Londra să rezolve problema insulelor Malvine, sau cum spun britanicii, Falkland, reluând negocierile cu Argentina.
Marea Britanie este puterea europeană care a avut cele mai multe colonii. Potrivit unui studiu al istoricului britanic, Stuart Laycock, în diferite perioade istorice, țara sa a invadat aproape 90% din țările lumii. Atât despre insulele Chagos cât și despre Malvine, sunt clare faptele istorice și adevărul. Chagos era teritoriul statului insular Mauritius din Africa. În 1965, Marea Britanie a transformat insulele în „teritoriul britanic din Oceanul Indian”, care a fost condiția adițională ca Mauritius să obțină independența. Londra a declarat atunci că va înapoia insulele într-un moment adecvat, dar a tot tergiversat. Mai mult, a și împrumutat armatei americane cea mai mare insulă din arhipelagul Chagos, Diego Garcia, unde forțele americane au construit cea mai mare bază militară din Oceanul Indian.
În februarie 2019, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ONU a decis că proprietatea Marii Britanii asupra insulelor Chagos este ilegală. În luna mai a aceluiași an, Adunarea Generală a ONU a votat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care i se cere Marii Britanii să returneze insulele Chagos statului Mauritius în termen de șase luni. În ianuarie 2021, Tribunalul internaţional pentru dreptul mării (ITLOS) a dat în judecată Marea Britanie pentru că nu are suveranitate asupra arhipelagului Chagos și a criticat acțiunea țării de a refuza să retrocedeze aceste teritorii.
În noiembrie anul trecut, la presiunea comunității internaționale, Londra a declarat că va purta negocieri cu Mauritius privind suveranitatea arhipelagului Chagos și și-a exprimat speranța că se va putea ajunge la o înțelegere la începutul acestui an. Cu toate că a întârziat cu trei ani față de termenul stabilit de ONU, această veste este încurajatoare.
În problema Insulelor Malvine, atitudinea britanicilor este cam „indecentă“. În noiembrie anul trecut, prințesa Anne Elizabeth Alice Louise Laurence a făcut o vizită surpriză pe insule, după care prim-ministrul Rishi Sunak a transmis un mesaj legat de aceste teritorii. Mesajul lui, în care reafirma politica colonialistă și denatura faptele istorice, a fost criticat. Ministerul de Externe din Argentina consideră că prim-ministrul britanic a încălcat fără scrupule dreptul internațional, profitând de ocazia urărilor de Crăciun.
În 1965, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția 2065 care a prevăzut să fie pus capăt colonialismului și în cazul insulelor Malvine, și a solicitat celor două părți să rezolve litigiul prin negocieri. În 2016, Comisia ONU privind limitele platoului continental a ajuns la concluzia că Insulele Malvine se situează în apele teritoriale ale Argentinei. Comitetul special pentru decolonizare al ONU a lansat peste 30 de decizii, prin care a solicitat Marii Britanii să negocieze cu Argentina.
Londra, însă, a rămas indiferentă. Azi, când relațiile internaționale s-au democratizat, Marea Britanie, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, încalcă rezoluțiile ONU.
Colonialismul reprezintă o cicatrice a istoriei civilizației umane. Comunitatea internațională nu a încetat niciodată să sprijine Argentina. Pe lângă statele din America Latină și Caraibe, China și Rusia și-au afirmat sprijinul pentru revendicările justificate ale Argentinei asupra Malvinelor.
În perioada Campionatului Mondial de Fotbal Qatar 2022, un videoclip în care microbiștii argentinieni sărbătoreau victoria cântând a fost larg răspândit pe rețelele de socializare. Era un cântec în care se spune că „Argentina nu va uita Malvine”, ceea ce a impresionat lumea întreagă. Marea Britanie trebuie să reia cât mai grabnic posibil negocierile cu Argentina și să-i restituie insulele ocupate.
Articol realizat de Radio China International și CCTV
Sa vedem cum va rezolva China problema decolonializarii Tibetului.
Daca e sa cautam mai bine, fiecare „mare putere” are schelete prin dulapuri.