Garda de Coastă a Chinei a dat publicității, miercuri, o înregistrare video care arată că o navă de servicii filipineză s-a apropiat în manieră neprofesionistă și a intrat în coliziune cu nava chineză de gardă. În aceeași zi, mai multe vase filipineze ale Gărzii de coastă, de servicii și de pescuit au intrat ilegal în zona maritimă a insulei chineze Huangyan. Mai mult, în urmă cu câteva zile, un grup de vase filipineze au ajuns ilegal în largul mării din zona Recifului Houteng afiliat Arhipelagului Nansha al Chinei, cu jurnaliști la bord.
De ce Filipine lansează noi acțiuni provocatoare în Marea Chinei de Sud, de la reciful Houteng până la insula Huangyan? Președintele filipinez Ferdinand Marcos a semnat la data 8 noiembrie două proiecte de lege, prin care încadrează insula Huangyan, majoritatea insulelor și recifurilor afiliate arhipelargului Nansha și zonele maritime aferente în teritoriul maritim al Filipinelor, cu intenția de a permanentiza rezultatele sentinței ilegale pronunțate în arbitrajul privind Marea Chinei de Sud, prin adoptarea de legi interne. Recentele acțiuni de sfidare au fost adoptate în asociere cu aceste măsuri legislative.
Un alt context este acela că administrația americană a recunoscut în premieră, în ultima parte a lunii noiembrie, prezența în Filipine a unui contigent cu misiuni speciale legate de reciful Ren’ai, format din militari americani. Faptul încurajează Filipine să adopte și mai multe acțiuni pentru a-și atinge scopul.
La data de 2 decembrie, guvernul de la Beijing a prezentat ONU documentul cu Declarația guvernului Republicii Populare Chineze privind liniile de referință ale zonei maritime teritoriale a insulei Huangyan, precum și hărțile aferente. Acestea sunt acțiuni prin care China își îndeplinește obligațiile asumate ca țară semnatară a Convenției Națiunilor Unite privind Dreptul Mării, dar își exercită și suveranitatea și jurisdicția asupra insulei Huangyan. În aceeași zi, Filipine a inițiat, încă o dată, acțiuni agresive în Marea Chinei de Sud, evident cu scopul de a cerceta ce fel de măsuri va lua China pentru susținerea drepturilor sale și aplicarea legii. În spatele acestora este și intenția guvernului Marcos de a transfera contradițiile interne și a căuta interese politice. Totodată, acțiunile reflectă îngrijorările autorităților filipineze față de viitoarele relații cu SUA, acestea încercând să creeze tulburări în afacerile maritime, cu dorința ca următoarea administrație americană să le poată acorda mai mult sprijin esențial.
Ca putere responsabilă și cea mai mare țară riverană Mării Chinei de Sud, ideile și poziția Chinei în abordarea problemei mării își păstrează continuitatea și stabilitatea. China este angajată permanent în soluționarea litigiilor maritime cu țările direct implicate, prin negocieri și consultări și, în același timp, se pregătește și păstrează o viziune clară față de orice posibilă evoluție a disputelor maritime dintre China și Filipine, continuând să susțină cu fermitate propria suveranitate teritorială și drepturile și interesele maritime.