Iranul și China au semnat un acord de cooperare pe 25 de ani

Iranul și China au semnat sâmbătă, 27 martie, la Teheran, un „acord de cooperare strategică și comercială”, aflat în discuție și negocieri de mai mulți ani, a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh. Acordul a fost semnat de ministrul chinez de Externe, Wang Yi, aflat în vizită în aceste zile în Iran, și de șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif.

Acordul, a precizat ministrul iranian de Externe la televiziunea de stat, conține „clauze politice, strategice și economice”. Surse de la Teheran, citate de „Le Figaro”, spun că detaliile acordului abia urmează să fie date publicității.

Este cunoscut însă un lucru foarte important: China este primul partener comercial al Republicii Islamice Iran și a fost unul dintre principalii cumpărători ai petrolului iranian înaintea restabilirii, în 2018, a sancțiunilor americane împotriva sectorului energetic iranian, ceea ce a dus la căderea exporturilor petroliere ale Teheranului. Actualul document, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE iranian, poate fi eficient pentru aprofundarea relațiilor chino-iraniene. Rădăcinile lui se află la vizita din ianuarie 2016 a președintelui Xi Jinping la Teheran, prilej cu care a purtat discuții cu ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Ei, a reamintit purtătorul de cuvânt al MAE mai sus citat, „s-au angajat încă de atunci să negocieze semnarea unui acord de cooperare lărgit, pe o perioadă de 25 de ani”, în virtutea căruia „să coopereze și să efectueze investiții reciproce în diferite domenii, în special în transporturi, porturi, energie, industrie și servicii”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW