China se opune ferm cooperării dintre SUA, Marea Britanie și Australia în domeniul submarinelor nucleare

Ambasadorul Chinei pentru dezarmare, Li Song, a avut în 8 august un discurs în cadrul celei de-a 10-a Conferințe de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), în care a expus în mod cuprinzător poziția Chinei cu privire la neproliferarea armelor nucleare, susținând opoziția fermă a Chinei împotriva cooperării SUA-Marea Britanie-Australia în domeniul submarinelor nucleare.

Totodată, el a avertizat Japonia și alte țări să nu reproducă „proliferarea nucleară” în regiunea Asia-Pacific. Li Song a spus că tratatul este piatra de temelie a sistemului internațional în neproliferarea armelor nucleare. Orice utilizare a proliferării armelor nucleare, pentru a servi propriilor interese geopolitice înguste contravine scopului inițial al TNP și subminează grav eficacitatea și autoritatea documentului. Cooperarea fără precedent în domeniul submarinelor nucleare între SUA, Marea Britanie și Australia este o proliferare nucleară manuală. În calitate de membri ai TNP și ai statelor dotate cu arme nucleare, SUA și Marea Britanie au decis în mod flagrant să transfere reactoare de putere pentru submarine nucleare și tone de uraniu de calitate și foarte îmbogățit pentru arme, statelor care nu au arme nucleare, ceea ce reprezintă riscul unei proliferări serioase, expunând „standardul dublu”al celor două țări.

Oficialul chinez a mai declarat că China îndeamnă SUA să renunțe la politica de „proliferare nucleară” și să retragă toate armele nucleare desfășurate în străinătate. Orice încercare de a reproduce acest model în regiunea Asia-Pacific este o proliferare nucleară flagrantă și cu siguranță se va izbi de opoziția fermă și contramăsuri severe din partea țărilor din regiune.

Articol realizat de Radio China International și CCTV

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW