China și SUA au derulat, de la jumătatea lunii decembrie a.c., o serie de interacțiuni și contacte, inclusiv a șaptea reuniune a Grupului de lucru economic China-SUA, a șaptea reuniune a Grupului de lucru financiar China-SUA și reînnoirea cu cinci ani a Acordului chino-american de Cooperare Științifică și Tehnologică. Ministerul chinez de Externe a anunțat că atâta timp cât cele două țări vor coopera, vor putea fi obținute beneficii reciproc avantajoase.
Analiștii subliniază că, în perioada de tranziție a guvernului american, progresul constant al dialogului și cooperării bilaterale este un semnal pozitiv.
Președintele Xi Jinping a avut, în luna noiembrie, o întâlnire cu președintele Joe Biden. De asemenea, Xi a trimis un mesaj de felicitare președintelui ales Donald Trump. Rezumând dezvoltarea din ultima decadă a relațiilor Beijing-Washington, Xi a subliniat că dacă cele două țări vor coopera, ambele părți vor avea de câștigat, dar dacă se vor confrunta, ambele părți vor avea de suferit.
În ultimii ani, sub conducerea celor doi lideri de stat, China și SUA au restaurat și instituit mai mult de 20 de mecanisme de comunicare, obținând rezultate pozitive în diplomație, securitate, economie și comerț, în controlul drogurilor, agricultură, științe umaniste și în alte domenii. În ultimul an, au fost organizate două runde de comunicare strategică și cinci reuniuni ale grupurilor de lucru financiare și economice.

Fiind una dintre cele mai importante relații bilaterale din lume, China-SUA au o mare importanță în cadrul global. În prezent, situația internațională este turbulentă și instabilă. De la negocierea unor chestiuni globale, cum ar fi schimbările climatice și redresarea economiei globale, până la menținerea comunicării și dialogului pe teme precum criza din Ucraina și Peninsula Coreeană, China și SUA ar trebui să asume responsabilitățile, în conformitate cu așteptările lumii.
Președintele american ales, Donald Trump, a declarat că eforturile comune dintre SUA și China pot rezolva toate problemele lumii. Dar, în prezent, există o preocupare în rândul diferitelor sectoare din China, SUA și comunitatea internațională. Dacă SUA escaladează izolarea, suprimarea comerțului și tehnologiilor chineze, vor fi afectate grav relațiile bilaterale și va fi împiedicat actualul nivel de dialog și cooperare.
La începutul lunii decembrie, SUA au adăugat peste 130 de instituții și persoane fizice chineze în lista entităților controlate la export. Politicienii americani trebuie să echilibreze relaţia dintre concurenţă şi cooperare. SUA nu pot aștepta cooperarea în domeniile în care aceasta este necesară, în timp ce crește izolarea, suprimarea și prejudiciul intereselor Chinei.
Din ce în ce mai multe personalități din SUA sunt conștiente că etichetarea Chinei drept rival va duce la un ciclu vicios de ostilitate și confruntare, aceste voci raționale meritând să fie ascultate de noua administrație americană.