Premierul Chinei, Li Qiang, a încheiat sâmbătă turneul european cu vizite în Germania și Franța, unde a avut întâlniri cu lideri politici importanți și a subliniat că dezvoltarea Chinei aduce lumii oportunități, nu riscuri.
Liderii germani și francezi au susținut că se opun decuplării de China, că nu susțin acest demers, cum nu susțin confruntarea între blocuri, sub orice formă.
Mai mulți lideri europeni, precum cancelarul Olaf Scholz și președintele Emmanuel Macron au vizitat China, începând cu sfârșitul anului trecut, ajungând la o serie de acorduri privind aprofundarea relațiilor bilaterale.
În Germania, Li Qiang și Olaf Scholz au prezidat cea de-a șaptea rundă de consultări guvernamentale bilaterale, asistând la semnarea unei serii de documente de colaborare privind schimbările climatice, inovația și tehnologia. În Franța, premierul chinez a fost invitat la Summitul pentru Noul Pact Financiar Global.
Ziarul german Der Tagesspiegel a transmis că partea chineză rămâne un partener important al Germaniei și Europei, în timp ce ziarul francez Nouvelles D’Europe a scris că aprofundarea relațiilor dintre Franța și China va constitui un factor de stabilitate pentru relația UE-China.
În timpul vizitelor în Europa, premierul chinez a transmis mesaje privind susținerea fermă a globalizării economice, menținerea dezvoltării economiei chineze și perspectivele de cooperare chino-europene.
În opinia părții chineze, lipsa de cooperare este cel mai mare risc, cooperarea fiind singura soluție pentru a răspunde la provocări. Acest punct de vedere a avut ecouri puternice în rândul personalităților politice europene.
Cancelarul Olaf Scholz a exprimat aprecieri la adresa dezvoltării Chinei, declarând că se opune decuplajului sub orice formă. La rândul său, prim-ministrul francez, Elisabeth Borne, a apreciat declarațiile privind deschiderea Chinei, arătând că Europa trebuie să își mențină independența strategică.
China și UE sunt, reciproc, al doilea partener comercial
Volumul comercial bilateral a totalizat, în anul 2022, peste 847 miliarde USD, în creștere cu 2,4% față de anul precedent. Investițiile europene în China au crescut în 2022 cu 70%, sectorul auto fiind cel mai important.
Investițiile chineze în Europa au crescut cu 21%, sectoarele principale fiind noile energii, automotive și sectorul utilajelor industriale.