„Pentru ca actuala criză cerealieră să fie rezolvată, comunitatea internațională trebuie să se concentreze pe cauze și să aibă o viziune sistematică asupra situației”, a declarat Zhang Jun, reprezentantul permanent al Chinei la ONU.
„Insecuritatea alimentară este, în esență, rezultatul dezvoltării economice insuficiente și dezechilibrate pe plan mondial, dar și o manifestare concretă a decalajului de dezvoltare între Nord și Sud”, a declarat Zhang, în cadrul unei dezbateri convocate de Consiliul de Securitate al ONU.
„Fenomenul este strâns legat de producția și de comerțul cu cereale, de sistemul de guvernare globală inechitabil și irațional, care există de mult timp. Comunitatea internațională trebuie să rezolve atât simptomele, cât și cauzele, să îmbunătățească regulile și regulamentele, să ia măsuri pentru realizarea obiectivului zero foame în 2030”, a transmis oficialul chinez.
Zhang Jun a solicitat eliminarea restricțiilor și sancțiunilor unilaterale la adresa producției și exporturilor de cereale, pentru combaterea capitalurilor speculative și monopolului prețurilor.