Fitch a retrogradat ratingul SUA de la AAA până la AA plus, fapt care a generat noi tensiuni între cele două mari partide politice americane. Democraţii au declarat că retrogradarea ratingului SUA este rezultatul unei crize artificiale create de republicani, în timp ce aceștia au acuzat guvernul Biden că nu a rezolvat problemele economice.
Potrivit agenţiei, în ultimii 20 de ani, SUA s-au confruntat cu blocaje politice repetate privind plafonul datoriei publice, blocaje rezolvate adesea în ultimul moment, fapt care a subminat încrederea oamenilor în capacitatea administrativă a guvernului de la Washington.
În același timp, Fitch a anunţat că situația fiscală din SUA se va deteriora în următorii trei ani, iar datoriile guvernului vor fi tot mai mari. Aceasta poate fi văzut ca al doilea avertisment transmis Washingtonului.
Potrivit Trezoreriei SUA, până la 31 Iulie, datoriile guvernului federal au ajuns la 32,6 trilioane USD, ceea ce înseamnă că fiecare american are o datorie de aproape 100.000 USD. Fitch estimează că, până în 2025, datoriile guvernului american vor reprezenta 118,4% din PIB.
Potrivit standardelor agenţiei, datoria suverană a unei ţări cu ratingul AAA trebuie să fie de aproximativ 39,3% din PIB, iar cea a unei ţări cu ratingul AA, de 44,7%. Bulgărele de zăpadă al datoriilor SUA devine din ce în ce mai mare și ar putea să prăbușească brusc economia.
În ultima perioadă, tot mai multe ţări, din America Latină, Orientul Mijlociu, Africa, din Europa și Regiunea Asia-Pacific, unde se află mai mulţi aliaţi ai SUA, au demarat procesul de renunțare la USD ca monedă de plăți internaționale.
Bolivia a început să folosească yuanul în tranzacţiile de import-export, devenind ultima ţară din America de Sud care folosește această monedă.