Biroul reprezentantului comercial american a emis Raportul 2023 privind situația îndeplinirii angajamentelor asumate de China în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), document în care sunt negate performanțele Chinei, fiind lansate calomnii la adresa sistemului și politicilor economico-comerciale chineze.
SUA nu au folosit regulile OMC sau Protocolul Chinei pentru aderarea la OMC și Raportul grupului de lucru pentru aderarea Chinei ca standard pentru evaluarea situației îndeplinirii angajamentelor Chinei, ci au stabilit un standard subiectiv. Potrivit unor analize, în raportul SUA se observă că partea americană consideră schimbarea radicală a sistemului economiei de piață socialiste cu specific chinezesc drept cel mai important standard de evaluare, cerând Chinei să facă reforma sistemului conform așteptărilor SUA. Se vede că punctul de start al raportului american este rău intenționat.
Partea americană ignoră complet măsurile adoptate și progresele uriașe făcute de China în îndeplinirea angajamentelor asumate la aderarea la OMC, raportul neavând deloc credibilitate. În 2023, China a devenit prima mare putere în curs de dezvoltare care a aprobat Acordul privind subvenții pentru pescuit, a încheiat negocierile privind textul Acordului privind facilitarea investițiilor, a impulsionat încheierea parțială esențială a negocierilor OMC, privind regulile comerțului digital mondial, fapt care a generat aprecierea tuturor părților.
După ce a devenit membru al OMC, nivelul general al taxelor vamale ale Chinei a scăzut, de la 15,3% în 2001, la 7,3% în 2023. Nivelul mediu al taxelor vamale pentru produse agricole este mult mai scăzut decât al celorlalte țări în curs de dezvoltare și dezvoltate. De asemenea, China a anulat toate măsurile netarifare conform angajamentelor asumate la aderarea OMC, precum cota de import sau permisul de import.
În plus, partea chineză a făcut mai mult din propria inițiativă decât angajamentele. A introdus sistemul cu listă negativă care este avansat la nivel internațional și a diminuat restricțiile impuse investițiilor străine. Însă, în raportul american nu poate fi văzută nicio măsură adoptată de China. Oare partea americană suferă încă o dată de orbire parțială?
SUA au denaturat măsurile comerciale normale ale Chinei ca „forțare economică”, ponegrind măsurile pentru a contracara blocada și inhibarea SUA sub denumirea de „decuplare activă”. SUA răspândesc fățiș informații false, fapt care reflectă acțiunile proprii.
Potrivit presei străine, la sfârșitul anului 2023, Departamentul american al Comerțului a trimis furnizorilor companiei chineze Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) câteva zeci de mesaje, cerându-le să oprească furnizarea de mărfuri la SMIC. Cine face „presiuni economice”? Răspunsul este clar. În plus, SUA au născocit diferite pretexte pentru a combate firmele chineze de tehnologii la vârf cu competitivitate internațională, incluzând peste 1.000 de firme chineze în lista de sancțiuni. Până în prezent, SUA au impus sancțiuni economice unilaterale unui număr de aproape 40 de țări, aproape jumătate din populația mondială fiind afectată. Sub pretextul „securității”, guvernul american promovează pe plan mondial „decuplarea” în domeniul economic, comercial și tehnologic, provocând amenințări la adresa redresării economiei mondiale.
Minciunile nu pot deveni adevăr, chiar dacă sunt repetate de o mie de ori. Faptele au dovedit că China și-a îndeplinit toate angajamentele asumate la aderarea la OMC, că a adus mari contribuții la apărarea regulilor organizației, pentru impulsionarea restructurării pozitive a sistemului comercial mondial. China este un real practician al multilateralismului.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV