mediaTRUST prezintă vizibilitatea în media a tuturor Federațiilor Sportive din România, în perioada 1 – 30 septembrie 2023.
În luna septembrie, Federația Română de Ciclism urcă pe locul 4 în clasamentul celor mai mediatizate Federații Sportive din România. Fotbalul, Canotajul și Tenisul ocupă primele 3 poziții.
Top 10 – Cele mai mediatizate Federații Sportive din România
Federația Română de Fotbal (FRF) a fost menționată în 7.712 articole, iar vârful de expunere a avut loc pe data de 13 septembrie, în contextul meciului România – Kosovo, de pe Arena Naţională, care a fost întrerupt din cauza mai multor torțe aprinse în peluză și a mesajelor de pe bannere afișate de suporterii români. FRF a precizat, pe site-ul oficial, că dezavuează cu fermitate comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului.
Federația Română de Canotaj a urcat de pe poziția a patra până pe locul al doilea în clasamentul celor mai mediatizate Federații Sportive, având nu mai puțin de 496 de mențiuni în materialele jurnalistice. Momentul de maximă vizibilitate a fost pe 11 septembrie, când echipajele care au participat la Campionatul Mondial de Canotaj de la Belgrad s-au întors acasă. România a cucerit 2 medalii de aur, una de argint și 2 de bronz, Ancuța Botnar și Simona Radi au obținut medalia de aur în proba de dublu vâsle, iar cealaltă medalie de aur a ajuns la echipajul feminin de 8 plus 1. În urma performanțelor de la Campionatul Mondial, 11 echipaje românești s-au asigurat prezența la Jocurile Olimpice de la Paris. Pe segmentul TV, Digi 24 a fost lider prin difuzarea a 11 materiale în care Federația Română de Canotaj a fost menționată.
Federația Română de Tenis a ocupat locul trei, fiind menționată în 431 de articole de presă. Acest lucru s-a datorat în principal suspendării Simonei Halep pentru patru ani, din cauza unor încălcări ale programului antidoping, conform anunțului făcut de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului. Simona Halep a anunțat că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), considerând că decizia este injustă. Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a catalogat suspendarea drept extrem de severă.
Septembrie a adus o ascensiune notabilă pentru Federația Română de Ciclism, care și-a consolidat prezența mediatică, trecând de pe locul cinci în august pe poziția a patra, fiind menționată în 340 de materiale jurnalistice. Pe 28 septembrie, privirile au fost îndreptate către decizia Consiliului de Administrație al Federaţiei Române de Ciclism de a reprograma Turul României pentru anul 2024. Inițial programat pentru 18-22 octombrie, acest anunț a captat atenția opiniei publice. Alte materiale intens mediatizate au fost în contextul în care România a câștigat 6 medalii de aur la Campionatele Balcanice de MTB XCO 2023, eveniment desfășurat în Câmpulung Muscel.
Federația Română de Baschet a avansat cu 4 poziții în clasamentul vizibilității, ajungând pe locul 5, cu un total de 299 de mențiuni în presă. Un subiect amplu mediatizat a fost debutul în premieră în România a circuitului mondial profesionist de baschet 3×3, FIBA 3×3 World Tour. Evenimentul Constanța Masters a avut loc în zilele de 9 și 10 septembrie la City Park Mall. Constanța a devenit astfel unul dintre puținele orașe din lume incluse într-un select top de gazde pentru turneele Masters, alături de metropole precum Praga, Lausanne, Amsterdam, Macau, Manila, Hong Kong, Edmonton și Abu Dhabi. De asemenea, Ligile naționale de baschet au atras atenția publicului în contextul lansării noii identități, ca urmare a parteneriatului încheiat între Federație și un nou sponsor, sub conducerea președintei Carmen Tocală.
Federația Română de Gimnastică a avansat direct din poziția a unsprezecea în topul celor mai mediatizate Federații portive, ajungând în top 10 în luna septembrie, fiind menționată în 272 de materiale jurnalistice. Cea mai intens mediatizată temă a fost Campionatul Mondial de la Anvers, care a debutat pe 30 septembrie, România participând cu o delegație formată din 12 sportivi, atât în competiția feminină, cât și în cea masculină. Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, a avertizat că Federația Română de Gimnastică va fi supusă unei analize amănunțite, subliniind discrepanța semnificativă dintre costurile mari ale finanțărilor și rezultatele obținute, considerând situația actuală drept o dramă pentru gimnastica românească.
În luna septembrie, Federația Română de Handbal a avansat cu o poziție în clasament, fiind menționată în 250 de materiale jurnalistice, în timp ce Federația Română de Volei a coborât de pe poziția a șaptea în luna august pe locul opt în luna septembrie, cu un total de 246 de mențiuni. Atenția a fost îndreptată către performanța echipei de volei masculin a României, care s-a clasat pe locul 7 în ierarhia finală a Campionatului European, aceasta reprezentând cea mai bună performanță a României în voleiul masculin în ultimii peste 40 de ani. De asemenea, s-a mediatizat înființarea unui Centru Olimpic pentru pregătirea tinerelor talente ale voleiului masculin în județul Vâlcea, proiect ce vizează revitalizarea performanței în voleiul masculin românesc.
Federația Română de Automobilism Sportiv ocupă locul nouă, fiind menționată în 233 de materiale, cele mai multe fiind în online și social media. În online, site-ul autostiri.ro și autorally.ro au fost cele mai active surse în menționarea Federației.
Federația Română de Rugby a ocupat locul zece în topul celor mai mediatizate Federații Sportive din România, înregistrând un total de 165 de mențiuni în mass-media. Această expunere a fost generată în principal de participarea și rezultatele echipei naționale de rugby a României la Cupa Mondială din Franța 2023.Din păcate, echipa națională de rugby a României s-a întors acasă fără nicio victorie.
În continuarea topului, Federația Română de Șah ocupă o poziție semnificativă, fiind menționată în 158 de materiale media. Unul dintre subiectele cele mai mediatizate a fost cel legat de performanța juniorilor României, care au obținut două medalii de aur și una de argint la Campionatul European de Șah desfășurat la Mamaia. Federația Română de Tenis de Masă urcă în clasament, de la 57 de materiale în august, pe locul 12 în septembrie, fiind menționată în nu mai puțin de 123 de articole în presă. Federația Ecvestră Română urcă și ea în top pe locul 13, având 109 materiale monitorizate, în timp ce Biatlonul urcă mult în clasament, până pe poziția 14 în septembrie, fiind menționată în 91 de articole, cele mai mediatizate fiind în contextul competiției Grand Prix-ul FIS de la Râşnov, unde aproape 100 dintre cei mai buni săritori cu schiurile din lume, din 17 ţări, au intrat în concurs cu obiectivul de a acumula puncte în ierarhia mondială, ce vor conta în stabilirea rankingului pentru calificarea la Jocurile Olimpice de iarnă. Federația Română de Lupte este pe 15, având 88 de mențiuni și este urmată de Federația Română de Dans Sportiv, clasată în august la coada clasamentului, acum menționată în 86 de materiale, în timp ce Federația Română de Culturism și Fitness ocupă locul 17, cu 82 de mențiuni în presă. Federația Română de Polo se află pe locul 18, cu 80 de mențiuni în media. Federația Română de Scrimă urcă în clasamentul din septembrie și se evidențiază prin prezența sa în 79 de materiale jurnalistice, urmată de Federația Română de Triatlon, care a fost menționată în 78 de articole jurnalistice din septembrie.
Vizibilitatea altor Federații sportive din România în luna septembrie
Federația Română de Oină a avut 70 de mențiuni în septembrie, iar Federația Română de Haltere a fost menționată în 64 de materiale, în timp ce Federația Română de Judo a avut referințe în 62 de materiale, aproape de Federația Română de Box, cu 60 de materiale jurnalistice. Urmează Federația Română de Tir cu Arcul, care a fost mediatizată în special în contextul Campionatului Național Outdoor, juniori U18/U15, organizat la Iași. O scădere a fost înregistrată de Federația Română de Atletism, care coboară de pe poziția a zecea, menționată în septembrie în 50 de materiale. În paralel, Federația Română de Karate a înregistrat o creștere în clasament, fiind menționată în 46 de articole, în timp ce Federația Română de Arte Marțiale a atras atenția cu materiale referitoare la performanțele remarcabile ale echipei României la Campionatul Mondial de Ju-Jitsu 2023 Tineret (U16, U18 & U21) desfășurat la Astana, în Kazakhstan, unde România a obținut 27 de medalii. În aceeași perioadă, Federația Română de Taekwon-do ITF a fost menționată în 37 de maateriale în media, în timp ce Federația Română de Motociclism a urcat câteva poziții în clasament, fiind menționată în 36 de materiale.
În perioada monitorizată, mai multe Federații sportive din România au fost subiect de interes în mass-media. Cu toate acestea, gradul de acoperire mediatică și poziționarea lor în clasament au înregistrat variații semnificative. Printre Federațiile mai puțin mediatizate se numără Federația Română de Natație, care a fost menționată în 33 de articole, și Federația Română de Gimnastică Ritmică, cu 31 de mențiuni. Pe locul următor se află Federația Română de Orientare, cu 26 de mențiuni în articolele jurnalistice, urmată de Federația Română de Darts, cu 25 de mențiuni, la egalitate cu Federația Română de Alpinism si Escaladă, dar și cu Federația Română de Hochei pe Gheață. Federația Română de Arte Marțiale de Contact a avut 24 de materiale în care a fost menționată, urmată de Federația Română de Kaiac-Canoe și Federația Română de Badminton, cu 23 respectiv 20 de materiale. Pe parcursul perioadei monitorizate, alte Federații au intrat în atenția mass-mediei, evidențiindu-se într-o succesiune descrescătoare de mențiuni. Federația Română de Pescuit Sportiv a fost subiect de discuție în 19 materiale, în timp ce Comitetul Național Paralimpic a fost menționat de 17 ori. Federația Română de Karting s-a situat aproape, fiind menționată în 15 materiale, iar la scurtă distanță, Federația Română de Modelism și Federația Română de Bridge au fost subiectul a 14 și respectiv 13 materiale, în timp ce Federația Română de Tir Sportiv a fost prezentă în 12 materiale. De asemenea, cu 12 mențiuni fiecare, se regăsesc și Federația Română de Wushu Kungfu, Federația Română de Hochei pe Iarbă, Federația Română de Kempo și Federația Română de Sambo. Federația Aeronautică Română a fost menționată în 10 materiale, iar Federația Română de Powerlifting a fost subiect de discuție în 9 materiale. Federația Română de Yachting, Aikido și Squash au avut același număr de materiale, câte 9 fiecare. Federația Română de Scrabble a fost menționată în 8 materiale, iar Snooker-ul, Cricket-ul și Vovinam Viet-Vo-Dao au avut fiecare câte 7 materiale. Federația Română de Bob și Sanie a fost subiect de discuție în 6 materiale, în timp ce Federația Română de Radioamatorism a fost menționată în 3 materiale. De asemenea, atât Federația Română de Golf cât și Federația Română de Backgammon au fost evidențiate în 4 materiale. Pe de altă parte, Federația Română de Baseball și Softball a fost prezentă în 2 materiale, iar Federația Română de Bowling a fost menționată într-un singur material. Federații precum Popice, Patinaj, Fotbal tenis CAJ, Schi nautic și wakeboard, Minifotbal, Radioamatorism, Pangration Athlima, Taekwondo WT și Chanbara nu au fost menționate în niciunul dintre mediile de difuzare monitorizate în cursul lunii septembrie.
Analiza include toate materialele din presa tipărită, posturile de radio și TV monitorizate de mediaTRUST precum și site-urile, paginile oficiale facebook, twitter, instagram, youtube, bloguri, podcast-uri si comentarii rețele socializare. Pentru mai multe detalii privind monitorizarea presei scrise, radio, TV, online și social media consultați www.mediatrust.ro.
Pentru măsurarea impactului (audienţei) materialelor incluse în studiu sunt folosite datele de audienţă furnizate de ARMA (pentru televiziuni), BRAT (pentru presa tiparită), ARA (pentru radio) şi metode proprietate mediaTRUST în cazul mediului online (inclusiv Social Media).