Cea de-a 6-a ediție a Expoziției Internaționale de Importuri din China (CIIE) s-a încheiat vineri, la Shanghai, atingând un nivel record al acordurilor comerciale provizorii în valoare de 78,41 miliarde USD, cu o creştere de 6,7% faţă de ediția de anul trecut.
La evenimentul din acest an, reprezentanții celor 3.486 de companii din 128 de țări și regiuni au prezentat 442 de noi produse, tehnologii și servicii. Pavilioanele naționale au ieșit în evidență ca un punct culminant, prezentând progresele tehnologice, industriile robuste și domeniile de investiții.
În prezent, când redresarea economiei mondiale rămâne lentă iar cererile comerciale continuă să scadă, toate țările lumii aspiră la un nou punct de start pentru dezvoltare. Piața de consum din China are un potențial mare care oferă lumii posibilitatea de a explora noi tehnologii și produse, oferind o platformă pentru colaborare în domenii care necesită rezolvări pentru dificultățile dezvoltării, prin intermediul inovației tehnico-științifice.
De oportunitățile de pe piața chineză beneficiază mai multe companii, inclusiv cele americane. La CIIE Shanghai 2023, oficialii americani de rang înalt au fost prezenți pentru prima oară, în timp ce sectorul agricol din SUA a trimis cea mai mare delegație de după anul 2016, fapt care evidențiază interesul părții americane pentru piața din China.
Președintele companiei americane Anderson Northwest, Mike Anderson, a declarat că, în prima zi a târgului, a perfectat o comandă în valoare de patru milioane USD. Acesta a subliniat că iubește să desfășoare afaceri cu chinezii, piața chineză reprezentând o jumătate din cota exporturilor companiei sale.
Președintele departamentului pentru afaceri chineze al companiei Otis Elevator, Luo Xiaoli, a apreciat că guvernul chinez promovează dezvoltarea economiei de bună calitate, prin adoptarea unei serii de politici favorabile. Totodată, China dispune resurse umane tot mai bogate. Fenomenul încurajează Otis să crească investițiile în cercetare și inovare pe teritoriul Chinei.
Relatările mass-media străine au evidențiat termenul „deschidere”. În calitate de cea mai mare putere comercială a lumii, China oferă o mare piață cu poarta deschisă, care continuă eforturile pentru îmbunătățirea mediului de afaceri.
Președintele departamentului pentru afaceri chineze al companiei Pfizer, Jean-Christophe Pointeau, a apreciat că politica chineză privind deschiderea este extraordinară, procesul de înscriere fiind foarte convenabil.
Anul acesta sunt marcați cei 45 de ani de la lansarea politicii de reformă și deschidere, dar și cei zece ani de la lansarea inițiativei „O centură, un drum”. De la înființarea zonei experimentale de comerţ liber de la Shanghai, accelerarea construcției portului de schimb liber de pe Insula Hainan, la reducerea listei negative de acces pentru investițiile străine și ridicarea restricțiilor de acces pentru investiții străine în industria manufacturieră, China a adoptat o serie de măsuri remarcabile de deschidere economică. Toate acestea subliniază eforturile Chinei pentru a împărtăși oportunități de dezvoltare cu restul lumii.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV