Liderii G20 au ajuns la un consens în cadrul Summitului de la Roma privind menținerea atenției la evoluţia pieţei energetice, pentru ca prețurile să rămână la un nivel suportabil.
Odată cu apropierea iernii, criza energetică devine tot mai acută în Europa.
Noile sisteme de producere a energiei „verzi” nu au reușit să satisfacă cererea mare din partea consumatorilor europeni.
Mai mult, anul acesta a fost înregistrat o scădere a producției de energie eoliană din cauza puterii slabe a vântului.
Totodată, lanţul de producţie-distribuţie încă nu a revenit la o stare normală, din cauza pandemiei.
În aceste condiții, sectorul energetic se va confrunta cu foarte multe dificultăţi în continuare.
O serie de instituții media din Germania şi Marea Britanie au aruncat vina asupra Chinei, pe care au acuzat-o că a cumpărat din SUA gaze naturale lichefiate, până la epuizarea stocurilor, lucru care a generat criza combustibililor în Marea Britanie.
Departamentul de Stat american a acuzat Rusia de folosirea resurselor energetice ca „armă”, îndemnând ţările europene să impună sancţiuni Moscovei, în cazul creşterii preţurilor.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a respins această „sugestie”, arătând că nu există o dovadă că preţul la energie în Europa a fost manipulat, iar relaţiile comerciale nu trebuie să fie utilizate în lupte politice.
Directorul Centrului pentru Statele Unite şi Europa din cadrul Instituţiei Brookings, Thomas Wright, a exprimat îngrijorarea faţă de această criză.
Conform acestuia, concurenţa între marile puteri a dus la escaladarea problemelor globale, iar soluțiile ce pot fi atinse prin cooperare sunt tot mai puţine.