Autovehiculele funcționează ca un tot unitar. O singură piuliță sau garnitură care nu este așezată bine, mai ales atunci când vine vorba despre motor, poate crea probleme foarte mari. De aceea, este important să verifici periodic mașina la un service autorizat și să înlocuiești cât de curând piesele defecte pentru a nu avea neplăceri și mai mari. În cele ce urmează, vom discuta despre una dintre piesele care se defectează destul de rar și despre care mulți șoferi nu știu: clapeta de accelerație.
Importanța clapetei de accelerație
Ce înseamnă accelerația în cazul unui motor ce funcționează pe bază de combustie internă? Înseamnă controlul puterii unui motor prin cantităților de aer și de combustibil. Puterea motorului poate fi controlată prin apăsarea pedalei de accelerație care antrenează un întreg sistem. Pedala de accelerație se conectează prin intermediul unui braț mecanic la o componentă foarte importantă: clapeta de acceleratie. Atunci când pedala este apăsată, clapeta se deschide și, astfel, mai mult aer intră în motor, ceea ce permite creșterea puterii. În momentul în care pedala nu mai este apăsată, clapeta se închide și mașina decelerează. În cazul mașinilor moderne, clapeta de accelerație este acționată de unitatea de control a motorului, cunoscută ca și ECU.
Curățarea clapetei de accelerație
Pentru ca un vehicul să funcționeze perfect, la un anumit număr de kilometri parcurși, clapeta de accelerație trebuie curățată. Acest lucru este necesar, de obicei, după 100.000 de km. Fiecare producător va recomanda curățarea în funcție de model și de felul în care a fost utilizată mașina. Această operațiune o poți realiza personal dacă mașina este un model mai vechi care îți permite accesul ușor la motor. Dacă nu vrei să dai greș, apelează la un mecanic și totul va fi în regulă în mai puțin de jumătate de oră.
De ce trebuie curățată clapeta de accelerație
Pe clapeta de accelerație se poate depune un strat de murdărie format, în special, din ulei care se întărește și care poate duce la funcționarea defectuoasă a clapetei de accelerație. Când depunerile de murdărie sunt prea mari, clapeta nu se mai poate închide complet și nici nu va lăsa aerul în exces să treacă.
Iată care sunt semnele care îți pot indica necesitatea curățării clapetei de accelerație:
- pornire greoaie a motorului;
- oprirea motorului la turații mici;
- turații instabile sau înalte la relanti;
- consum crescut de combustibil;
- reducerea puterii motorului.
Clapetă de accelerație defectă
Așa cum am menționat la început, clapeta de accelerație este una dintre piesele auto care se defectează destul de greu, de aceea mulți șoferi nu știu de aceasta. De multe ori, o clapetă defectă poate fi confundată cu una murdară. De aceea, dacă după curățare persistă problemele, cu siguranță, va trebui schimbată.
Cel mai bine este să duci mașina în service pentru o constatare și ți se va spune dacă este sau nu nevoie de schimbarea clapetei. Primul semn că ar putea fi defectă este apariția martorului Check Engine. Apoi, se iau în considerare următoarele semne:
- turații instabile la relanti (pot fi înalte sau joase);
- în cazul mașinilor cu motor pe benzină, oprirea bruscă a motorului, apoi funcționarea normală pentru o perioadă, după repornire și oprirea ulterioară a acestuia;
- funcționare instabilă, mai ales la rece;
- senzația de scufundare la apăsarea pedalei de accelerație în cazul mașinilor cu motor diesel;
- zgomote slabe în colectorul de admisie și, uneori, și în țeava de eșapament.
Așadar, sperăm să-ți folosească informațiile prezentate despre importanța curățării clapetei de accelerație și despre semnele care ar putea indica defectarea acesteia. Cel mai bine este să mergi într-un service autorizat care să indice exact cauza și să-ți spună ce este de făcut: curățarea clapetei sau înlocuirea acesteia.