Meciul dintre reprezentativele Statelor Unite ale Americii și Elveției se anunța unul de interes și echilibrat, cele două selecționate fiind situate valoric (cel puțin conform calculelor hârtiei) imediat în apropierea marilor favorite Canada și Suedia.
Elvețienii sunt finaliștii de anul trecut (au pierdut titlul cedând cu 0-2 în fața Cehiei), iar americanii sunt o echipă solidă, cu majoritatea jucătorilor din NHL, și în plus dornici să arate că pot mai mult la un turneu final de CM de hochei decât au făcut-o până acum.
Prima repriză a început într-o relativă dominare americană, elevii lui Warsofsky fiind ceva mai prezenți în joc, însă după jumătatea mitanului inaugural elvețienii au echilibrat balanța și au și deschis scorul prin Riat. O simplă recuperare la mantinelă i-a pus în situație favorabilă pe jucătorii din Țara Cantoanelor, aceștia au speculat la maximum situația creată și un puc aruncat în fața porții a fost până la urmă transformat în gol de jucătorul lui Lausanne.

Suporterii elvețieni sărbătoresc în tribune…
Peste puțin timp, Siegenthaler finalizează cu calm și precizie un nou atac elvețian și urcă scorul la 2-0, spre bucuria numeroșilor suporteri prezenți în arenă.
Pe final de repriză, americanii beneficiază de o superioritate numerică de 2 minute, dar adversarii se apără calm, exact, și nu se mai înscrie.

… iar jucătorii americani revin pe gheață după ce au primit indicații de la antrenor
Rolurile s-au inversat în repriza a doua fiindcă elvețienii, încurajați de reușite și având o apărare solidă, asigurătoare, au pus treptat stăpânire pe joc și au trecut chiar și pe lângă 3-0.
Jager comite o iregularitate (ținere) exact când era mai puțină nevoie de acest lucru, așa că americanii beneficiază de o nouă superioritate, însă elvețienii se apără la fel de precis.
Repriza a treia a continuat sub aceleași auspicii și, în min. 9, Kukan va duce scorul la 3-0 printr-un șut de la distanță. La această fază Andrighetto urmărea și el pucul, dar, văzând că se duce în poartă, nu a mai intervenit.
Acesta a fost și scorul final al întâlnirii.
Nu mă pronunț cu certitudine dacă jucătorii Elveției au fost mai tehnici decât cei ai SUA (s-ar putea să fi fost apropiați valoric), dar în primul rând au interpretat perfect o partitură de asemenea fără cusur concepută de antrenorul Patrick Fischer. Foarte bine așezați în teren, patinând ”curat” și eficient, au acoperit bine spațiile, s-au apărat ermetic și le-au lăsat foarte puține șanse de reușită adversarilor.
Finlandezilor nu le-a mai ieșit și a doua oară
După thriller-ul incredibil de duminică din meciul contra Franței (amintim pe scurt, pentru cei care nu au văzut meciul, că Franța a condus cu 2-1 prin golurile marcate de Kevin Bozon și Tim Bozon, în fața unei echipe Suomi ce părea complet ”anesteziată”. Cu aproximativ 2 minute și 40 de secunde înainte de final, finlandezii au scos portarul, dar angajamentul a fost câștigat de francezi, iar Jordan Perret a înscris imediat în poarta goală: 3-1 pentru ”cocoșii galici”!. Finlanda scoate din nou portarul și reușitele semnate in extremis de Tolvanen au trimis meciul în prelungiri, unde nordicii s-au impus grație punctului marcat de Parssinen), Finlanda a întâlnit într-un veritabil derby nordic Suedia.

Suporterii finlandezi știu să impresioneze vizual…
Suedezii au început mai bine partida, au dominat clar la șuturi, au și înscris devreme prin Carlsson, dar finlandezii au știut totuși să se apere și să iasă din situații dificile, anihilând inclusiv o superioritate de 4 minute a adversarilor, astfel că la 0-1 după o repriză nimic nu era decis.
Brodin va face însă 2-0 în mitanul secund, printr-un șut plasat la o fază la care apărarea finlandeză s-a repliat târziu, și lucrurile începeau să prindă contur pentru selecționata ”Tre Kronor”.

… dar bucuria victoriei le-a revenit în cele din urmă fanilor gazdelor
Pe fondul unei reveniri finlandeze în repriza a treia, cu șase minute înainte de final, Pesonen reduce din diferență.
Să se repete oare istoria meciului dramatic cu Franța?
…Nu a fost așa, deși reprezentanții Suomi au avut vreo două ocazii destul de mari, miracolul nu s-a mai produs. Ar fi fost, poate, și un pic cam mult.
Suedia se impune astfel cu 2-1, după ce a controlat destul de autoritar cam trei sferturi de partidă.

Jucătorii Tre Kronor se felicită după victorie
De notat sportivitatea exemplară a suporterilor finlandezi și suedezi, care au putut fi surprinși în sală în ipostaze amicale, ba chiar unii au imaginat și echipamente care cuprindeau culorile ambelor echipe.
Din ce s-a văzut până acum (ca joc, nu neapărat ca rezultate), dintre echipele care pot emite pretenții la titlu, Canada, Suedia și Elveția s-au prezentat cel mai bine, având un ușor ascendent asupra SUA, Finlandei și Cehiei.
Dar, desigur, suntem de-abia în prima parte a fazei grupelor și lucrurile se mai pot schimba pe parcurs, inclusiv ca echipe care au jucat mai bine la debut să sufere un eșec în întâlnirile eliminatorii – și viceversa, unele team-uri care au demarat mai slab să-și crească nivelul jocului pe măsură ce se apropie de final. Nu ar fi prima oară, așa că ne putem aștepta și la asta.
În momentul de față, echipele situate pe locuri calificante pentru sferturi sunt Suedia (9 p), Canada (6 p), Finlanda (5 p) și Slovacia (4 p) în Grupa A, respectiv Cehia (8 p), Elveția (7 p), SUA (6 p) și Germania (6 p), în Grupa B. Pe poziții retrogradante se situează momentan Slovenia (0 p) în Grupa A și Danemarca (0 p) în Grupa B.
Este însă un clasament mai mult decât provizoriu, în care unele echipe au disputat trei partide, iar altele două, și ierarhiile se vor mai schimba cu siguranță pe parcurs.
(Sursă foto: capturi video antenaplay.ro)