Portul Chancay din Peru este construit cu capital chinez și va intra în curând în funcțiune. Astfel, timp de transport marfă din țările sud-americane până la Asia este prevăzut să scadă cu 30%. Fapt care ar putea revigora explorarea schimburilor comerciale trans-pacifice.
Președintele Xi Jinping este invitat să participe la a 31-a reuniune informală a liderilor de stat din cadrul APEC, care are ca temă „Abilitare, incluziune și creștere”. Personalitățile din aria politică și a comerțului din cele 21 de entități economice din Asia Pacific vor avea dezbaterile concentrate pe aprofundarea schimburilor comerciale deschise, libere și incluzive. De asemenea, va fi urmărită promovarea creșterii economice sustenabile, care să acopere toate sectoarele sociale și să impulsioneze tranziția energetică globale.
De-a lungul anilor, zona Asia-Pacific a fost ancora de dezvoltare stabilă pe plan global. Populația zonei reprezintă o treime din lume, iar agregatul economic al acesteia ocupă peste 60% din totalul mondial. Având jumătate din volumul global al schimburilor comerciale, Asia-Pacific este forța principală pentru creșterea economiei mondiale. Potrivit prevederilor Fondului Monetar Internațional (FMI), rata de creștere a regiunii în 2024 ar putea atinge 4,2%, cifra fiind mult mai mare decât cea globală de 2,9%.
În cei 35 de ani de la înfiinţare, APEC a susţinut principiul iniţial de deschidere, cuprindere, dezvoltare comună şi de unitate în diversitate, promovând liberalizarea şi facilitarea comerţului şi investiţiilor, precum şi cooperarea economică şi tehnologică, iar nivelul de integrare economică regională a crescut continuu. Datele statistice arată că în primii 30 de ani de la înfiinţarea APEC, nivelul mediu al taxelor vamale din Asia-Pacific a scăzut de la 17% până la 5%, iar nivelul mediu al veniturilor pe cap de locuitor s-a dublat, regiunea aducând o contribuţie de 70% la creşterea economiei mondiale. Principalele entităţi economice din APEC au câştigat beneficii reale într-un mediu de deschidere şi colaborare. De aceea, majoritatea acestora au respins ferm „decuplarea și ruperea lanțurilor”, precum şi confruntarea dintre tabere.
China a participat activ la cooperarea din cadrul APEC. În prezent, este cel mai mare partener comercial a 13 entităţi economice din APEC, aducând o contribuţie de 64,2% la creşterea economiei din Asia-Pacific, una de 37,6% la creşterea comerţului cu mărfuri şi de 44,6% la creşterea comerţului cu servicii. Propunerile prezentate de China la reuniunile informale ale liderilor APEC au fost recunoscute şi sprijinite. China a intensificat cooperarea cu ASEAN pentru promovarea construcţiei Zonei de liber schimb, a depus eforturi pentru aderarea la Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Transpacific (CPTPP) și la Acordul de Parteneriat pentru Economia Digitală (DEPA). Toate aceste acţiuni au creat uriaşe oportunităţi pentru dezvoltarea regiunii Asia-Pacific şi au aprofundat considerabil colaborarea regională.
Tensiunile geopolitice globale actuale sunt în creștere, iar redresarea economică mondială este slabă. În acest context, performanțele Chinei la Summitul APEC a atras atenția, mai ales că a aderat întotdeauna la deschidere și cooperare.
„În calitate de lideri ai regiunii, trebuie să ne gândim cu toții profund la ce fel de Asia-Pacific dorim să aducem la mijlocul acestui secol. Cum să construim următorii „30 de ani de aur” pentru dezvoltarea regiunii Asia-Pacific și cum poate APEC să își joace mai bine rolul în acest proces”, a declarat președintelui Chinei Xi Jinping, la reuniunea informală a liderilor APEC din 2023.
Cu cât situația mondială devine mai complexă, cu atât este mai important ca economiile din Asia-Pacific să se concentreze asupra intereselor comune, să sprijine liberul schimb și investițiile, să se opună protecționismului, să pună în practică viziunea APEC Putrajaya 2040 și să creeze alți „30 de ani de aur” de cooperare Asia-Pacific.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV