Potrivit datelor publicate recent de Administrația Generală Vamală din China, valoarea totală a importurilor și exporturilor chineze din primele opt luni a ajuns la 27.300 miliarde de yuani, în creștere cu 10,1% comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Exporturile au înregistrat o creștere de 14,2%, iar importurile de 5,2%. În contextul în care ritmul de creștere a economiei mondiale încetinește și cererea din străinătate se reduce, a fost dificil pentru China să aibă o creștere stabilă în primele opt luni, fapt care evidențiază vitalitatea și flexibilitatea comerțului său exterior.
Întreprinderile private au performanțe excepționale. Valoarea importurilor și exporturilor acestora în primele opt luni este de 13.680 miliarde de yuani, în creștere cu 14,9%, reprezentând aproape jumătate din valoarea totală a țării. Iar ritmul de creștere obținut de întreprinderile private este cu 4,8% puncte procentuale mai mare decât cel național.
În plus, vitalitatea comerțului exterior se datorează diversificării piețelor țintă. Schimburile comerciale cu țările din ASEAN, Europa și SUA în primele opt luni au crescut cu 14%, 9,5% și 10,1%. Totodată, volumul importurilor și exporturilor cu țările de pe traseul ”O centură, un drum” a sporit cu 20,2%, cel cu 14 țări membre ale Parteneriatului Economic Cuprinzător Regional (RCEP) a crescut cu 7,5%.
Comerțul exterior al Chinei se orientează după cererea lumii și avantajele proprii, putându-se dezvolta după evoluția comerțului mondial. În ultimii ani, industria vehiculelor cu energie nouă din China a cunoscut o dezvoltare bună, îmbunătățind competitivitatea pe plan internațional. Exporturile de mașini cu energie nouă fabricate în China în primele șapte luni au crescut cu peste 90% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Piețele țintă sunt Europa de Vest și Asia de Sud-Est.
Evoluția comerțului exterior este ”barometrul” economiei chineze. Deși situația economică internațională este complicată și grea, comerțul exterior al Chinei și-a menținut creșterea stabilă în primele opt luni. Acest fapt arată că rămân neschimbate tendințele bune de pe termen lung ale economiei chineze, fiind clare avantajele lanțului industrial de aprovizionare, care oferă comerțului exterior capacitatea de a face față incertitudinii. În același timp, intrarea accelerată în vigoare a măsurilor chineze pentru stabilizarea economiei permite comerțului exterior să își mențină creșterea stabilă.
Articol realizat de Radio China International și CCTV