Comerţul menţine ritmul de creştere

În luna noiembrie 2021, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna octombrie 2021, atât ca serie brută cu 4,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%, potrivit INS.

▪ Faţă de luna noiembrie 2020, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 26,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 25,8%.

▪ În perioada 1.I-30.XI.2021 cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de perioada 1.I-30.XI.2020, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 21,9%, respectiv cu 20,0%.

Noiembrie 2021 comparativ cu octombrie 2021

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut, pe ansamblu, cu 4,3%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-31,1%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-3,7%) şi din comerţul cu ridicata nespecializat (-2,2%). Creșteri s-au înregistrat în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7,5%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,6%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+2,1%) şi în comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+1,0%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut, pe ansamblu, cu 0,4%.

Noiembrie 2021 comparativ cu noiembrie 2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna noiembrie 2020, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 26,8%, datorită creșterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+60,7%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+44,9%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+38,3%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+23,2%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+20,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+17,4%), comerţul cu ridicată al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+17,3%) și comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,1%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna noiembrie 2020, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 25,8%.

Perioada 1.I-30.XI.2021 comparativ cu perioada 1.I-30.XI.2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-30.XI.2021, comparativ cu perioada 1.I-30.XI.2020, în termeni nominali, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 21,9%, datorită creșterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+52,2%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+27,2%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+22,5%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+18,3%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+17,5%), comerţului cu ridicata nespecializat (+16,6%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,2%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+2,0%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-30.XI.2021 comparativ cu perioada 1.I-30.XI.2020, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 20,0%.

Informaţii suplimentare:

✓ Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

✓ Indicii valorici (nominali) ai cifrei de afaceri sunt indici de tip Laspeyres şi măsoară evoluţia acestora (în preţuri curente). Primii indici obţinuţi sunt la nivel de grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la nivel de total. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2015).

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW