Comerţul, neafectat de pandemie

În luna noiembrie 2021 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 2,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%, potrivit INS.

▪ Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 5,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,5%.

▪ În perioada 1.I-30.XI.2021 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada 1.I-30.XI.2020 atât ca serie brută cu 10,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,7%.

Noiembrie 2021 comparativ cu octombrie 2021

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi

motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 2,4%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare cu (+5,7%) și la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,1%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,8%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut pe ansamblu în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, cu 0,4% datorită creșterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,2%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 2,1%.

Noiembrie 2021 comparativ cu noiembrie 2020

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna noiembrie 2020, a înregistrat o creştere, pe ansamblu cu 5,0%, datorită creșterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+16,7%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,4%) şi la vânzările de produse nealimentare (+1,5%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2021, comparativ cu luna noiembrie 2020, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 5,5%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+14,3%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%) şi la vânzările de produse nealimentare (+2,6%).

Perioada 1.I-30.XI.2021 comparativ cu perioada 1.I-30.XI.2020

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-30.XI.2021, comparativ cu perioada 1.I-30.XI.2020 a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 10,5%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+14,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,5%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-30.XI.2021, comparativ cu perioada 1.I-30.XI.2020, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 9,7% datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+14,5%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,0%).

Informaţii suplimentare:

✓ Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

✓ Indicii de volum ai cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile. Pentru exprimarea valorilor din perioada curentă în preţurile perioadei de referinţă se utilizează indici de preţuri deflatori (indicele preţurilor de consum). Primii indici obţinuţi sunt la nivel de clasă/grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2015).

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW